Utica Boiler Model 200 Agb Help - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum

Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC


Thread Tools Display Modes
Old 03-22-2011, 10:23 PM   #1
Join Date: Mar 2011
Posts: 2
Rewards Points: 10

Utica boiler model 200 agb help

I am trying to help a friend with a problem on his utica boiler as I have a little experience working on boilers and furnaces (but I am no expert). Unfortunately, I can't find a manual on this model to even see how it is supposed to work. We think it is from the early 1980s.
He replaced the pilot light thermocouple, as he has a few times in the past. He can relight the pilot and it will stay lit. He turns the gas valve on and the main burners will ignite for about thirty seconds and then everything goes out - burners and pilot light.
Anyone have any ideas for differential diagnosis? Does this model have a flame sensor for the main burners that could be shutting it off? Does this sound like an exhaust issue?
He's had the unit since he owned the house - many years - and this is the first time its done this.


nhkrugb is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 06:25 AM   #2
hillbilly guru
Join Date: Mar 2011
Location: tn/south east/s.e.c country
Posts: 28
Rewards Points: 25
Send a message via Yahoo to hvacguytn615

are there any safetys on this unit. if you can post some pics or give a little moer info on the wireing .


hvacguytn615 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 07:17 AM   #3
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,426
Rewards Points: 1,208
Blog Entries: 1

if the pilot goes out as well as the main burner, and you have already replaced the t-couple. I would lean towards a bad gas valve. You can test the t-couple output and the drop out mV on the gas valve with a t-couple y-99 adapter. Also make sure there is no accessory limit inline with the t-couple. Make sure t-couple is correctly immersed in the flame. Make sure t-couple is properly seated in the Gas Valve.
hvactech126 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 10:54 AM   #4
Join Date: Mar 2011
Posts: 2
Rewards Points: 10

Thanks - problem appears to be solved

He swapped in another brand new thermocouple, ensured the positioning was good in the flame, and cleaned off the burners. It fired up successfully. I do appreciate the feedback!!
nhkrugb is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Utica MGB75HID boiler wont start need to know HVAC 5 11-27-2010 07:55 PM
I Need a New Boiler. What do i need to know New Boiler Co Plumbing 0 10-23-2010 06:03 PM
utica boiler won't start massman Plumbing 0 01-23-2010 06:26 PM
Problem with Utica boiler starting billygeg HVAC 3 01-04-2010 08:07 PM
utica boiler ignites for 5 sec. then shuts off UBoiler HVAC 17 07-21-2008 09:40 AM

Top of Page | View New Posts


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1