Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-30-2009, 04:15 PM   #1
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Share |
Default

trane xv80 gas furnace


im trying to help a friend
his blower isnt working
he's been getting the run around
he took the motor out but know one will test it
it looks new (maybe 7yrs, clean) and will turn by hand
havent been to his house to help him
thought i'd ask some questions first
capacitors, relays,possibly thermostat wires
the gas comes on just know blower
any suggestions

j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 04:24 PM   #2
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,895
Default

trane xv80 gas furnace


If it is a V model with a variable speed ECM (electronically commutated motor) that is a special motor which needs a special motor tester. I would recommend a Trane tech for that job as it could be a circuit board problem as well. That is very expensive highly specialized equipment.

yuri is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 04:35 PM   #3
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Default

trane xv80 gas furnace


thanks for your reply
without testing the motor are there any
basic things i could try to rule out first
my friend is short on cash and stressed out
plus we have a cold front tonight or
tomorrow
j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 04:47 PM   #4
HVAC / Plumbing
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,801
Default

trane xv80 gas furnace


Quote:
Originally Posted by j55 View Post
im trying to help a friend
his blower isnt working
he's been getting the run around
he took the motor out but know one will test it
it looks new (maybe 7yrs, clean) and will turn by hand
havent been to his house to help him
thought i'd ask some questions first
capacitors, relays,possibly thermostat wires
the gas comes on just know blower
any suggestions


You will have to put 110v to the blower to see if will operate.. Test the cap. with v.m.( volt meter) or cap. tester Or, test for 110 v where the plower plugs onto the board.. When it's time for blower to come on you should get 110 v If you get 110 v then it's the blower or cap. yuri is correct . I didn't notice the v variable speed

Last edited by kenmac; 03-30-2009 at 04:53 PM.
kenmac is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 04:55 PM   #5
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,895
Default

trane xv80 gas furnace


Unfortunately there is nothing a DIY can do to those motors to test them. Some have a specific circuit board built into the motor which HAS to match the control board. Sorry. Check the owners manual for the warranty. The motor may have a 10 yr warranty. Lennox has that on their ECMs. May not cover the labor/service call.
Pick up a couple of cheap $20 fan heaters from HDepot until his funds improve. Sooner or later you or someone you know may need them. Cheap insurance.

Last edited by yuri; 03-30-2009 at 05:01 PM.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:00 PM   #6
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Default

trane xv80 gas furnace


thanks
if i check for 110 at the board
will a simple voltage tester(like you would use for electrical recepticle)
with red and black leads work
would i just ground one, dont want to fry his board
probably can get a multi meter
i assume the result should match capacitance
on capacitor
j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:03 PM   #7
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,895
Default

trane xv80 gas furnace


kenmac gave you info for a standard psc non ECM motor and noted that he missed the "V". reread my answer as I edited it.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:06 PM   #8
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Default

trane xv80 gas furnace


yuri thanks again
what is your oppinion on checkin the cap.
or determining if 110 is at board
obvious if their is power
then its most likely the motor
j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:08 PM   #9
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,895
Default

trane xv80 gas furnace


There is no capacitor on those motors. You have to test the motor and board together with special instructions to know what the problem is. Unless your are an electronics whiz and can carefully follow Tranes troubleshooting info for it then a Trane tech is required. THat is why the motor shops cannot help you. There is a simulator for some of those motors but it is expensive and only does part of the job.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:09 PM   #10
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Default

trane xv80 gas furnace


thanks both of you guys
so is there no cap.
ps. what is the easiest way to recieve replies
i keep going back to home page
j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:18 PM   #11
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,895
Default

trane xv80 gas furnace


Have to go to the homepage. I'm gone for 1/2 hr/suppertime and can explain the rest of the story later.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:32 PM   #12
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Default

trane xv80 gas furnace


just talked to friend who spoke to another friend on a different forum
mentioned something about an inexpensive relay that is common to go out
in 5 to 10 years
any feedback?
dont know if that pertains to xv80
j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 05:38 PM   #13
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,895
Default

trane xv80 gas furnace


That inexpensive relay is probably the run capacitor on the basic PSC permanent split capacitor motor which the non V furnaces have. In a variable speed furnace the circuit board and the board in the motor are married and have to communicate with each other. The board tells the motor what speed to run at etc etc. THere are specific complex troubleshooting steps for them. BEWARE those are 3 phase motors and have 3 LARGE capacitors built into them which can kill you if not discharged properly. NO user replaceable parts in those motors. The boards are static sensitive and don't tolerate abuse.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 06:14 PM   #14
j55
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9
Default

trane xv80 gas furnace


one last comment
and then ill leave everone alone
you mentioned 3 phase motor
would that be for non ecm motors
the reason i ask is when i looked at his motor
it was definately a one phase motor
so know im wondering if he actually has an xv80
j55 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 06:31 PM   #15
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

trane xv80 gas furnace


If you look at the motor and there are between 4-6 wires Black, yellow, orange, red and two tan wires then this is a PSC motor.

If on the motor there is a 16 pin connector then this is a vs motor. Actually a DC motor.

Plumber101 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trane xv80 install draft exhaust wires on furnace biggiant HVAC 5 02-10-2009 06:50 PM
Honeywell stat wiring w/ Trane furnace JaePee HVAC 7 01-18-2009 06:50 AM
Problem with Trane gas furnace quovadis HVAC 17 12-22-2008 01:12 PM
New Cased Coil - Install to Furnace - PICTURES!! hartkem HVAC 39 11-18-2008 01:45 AM
Trane xv80 furnace blower not working jim2138 HVAC 2 03-22-2008 04:55 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.