DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   HVAC (http://www.diychatroom.com/f17/)
-   -   Trane XL90 Highlimit Switch Open (http://www.diychatroom.com/f17/trane-xl90-highlimit-switch-open-169437/)

burger19 01-18-2013 06:21 AM

Trane XL90 Highlimit Switch Open
 
Two Trane 90XL installed 2000 run off one thermostat. One runs great now. Second furnace blows cold air and burners have no flame.

First service tech said problem was drain tube loose and pressure set too high.
Adjusted pressure and cleaned drain tube and reservoir. Same thing happened again in 3 days.

Second tech says that the main board is shot because the 4 light pulses indicate the high limit switch is malfunctioning. He jumped the high limit and the furnace started normally then quit.

He says the board is shot and needs replaced.

Can any one confirm his diagnosis?

hvactech126 01-18-2013 06:32 AM

No, board is not shot. You have an airflow issue. (blocked supply vents, blocked returns, plugged filter, plugged evap orator coil, plugged secondary heat exchanger coil, weak blower motor, inoperative blower motor, or weak blower motor capacitor) First thing to do is identify why the main limit is tripping, then if the limit is sticking closed you should replace the limit.

burger19 01-18-2013 10:20 AM

I think I jumped the high limit
 
Thanks for your response.

I took off the cover to expose burners but did not pull them and to access the high limit switch in the ex changer chamber.

The wire were in a connector. I put a small wire into the connector and turned the furnace back on. There was a zap noise and I had to reset the breaker.

After resetting the breaker the furnace came back on and the error code blinked 9 times. I checked the on the door of the furnace 9 blinks check ignition.

I checked several times and confirmed there are now 9 blinks instead of the 4 blinks.

The furnace still blows cold air. I checked and there are blocked supply or returns.

What do you think?

hvactech126 01-18-2013 11:29 AM

You have likely ruined your control board by shorting it out

burger19 01-19-2013 06:38 PM

Furnace now running
 
The furnace i now running I must have some how reset the high liit switch. I laso mad e sure there was nothing blocking supply and returns.

However, the flame is not bue like the first furnace it is amber yellow.

What is missing, thanks.

beenthere 01-19-2013 08:05 PM

Is the inducer running.

burger19 01-19-2013 08:18 PM

Inducer Running
 
The inducer was running previously .When I returned to the property I really only felt the heat and looked in the heat exchanger through the see through window to see the amber fame. I initially thought the board was blown so seeing it working was a relief.

Things seem to be normal but there was not a strong air low at the affected vents.

Is there a serious problem if the inducer is not running?

Will the furnace be destroyed?

Thanks

beenthere 01-19-2013 08:27 PM

Shouldn't even be able to light the gas without the inducer running. but you shorted something out. So no telling what may happen. It need attention.

burger19 01-19-2013 08:31 PM

How serious is this? Can it wait until tomorrow? What do you suggest?

beenthere 01-19-2013 08:33 PM

I'd shut it off. You could be sooting up he secondary heat exchange. No telling if the safeties work now.

burger19 01-19-2013 10:12 PM

Okay I shut it down. I'll get serviceman tomorrow or Monday. Other furnace running well.

Thanks for the info. safety First Always.

beenthere 01-19-2013 10:28 PM

Good decision.


All times are GMT -5. The time now is 05:38 AM.


Copyright 2003-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved