Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-23-2009, 09:41 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rewards Points: 10
Question

Trane EX80 - Blowing Cold Air


I am new to this forum so please forgive me if I am bringing up an issue that has already been posted. I am interested in some feedback on a problem furnace.

I have a Trane EX80 system that is about 14 years old. The problem is that the furnace eventually locks out (no fire indicator) and blows cold air. This is an intermittent problem although it is gradually becoming more prevalent. My first thought was to clean the flame sensor, which I did. I then replace it with a new one but the problem is still there.

Here are the systems: The sequence starts with a call for heat, the draft fan kicks in, the igniter glows, and the gas starts and ignites. Then instead of continuing to burn, the flame goes out for no apparent reason (the time it take before this happens varies greatly). The furnace then tries to restart the flame, that is the ignore glows and the gas will try to start; however, sometime the gas turns on/off in such a quick cycle that there is no way it could ignite. It acts like the sequencing for the light off and sensing of the flame are out of sequence. After about three or so tries to ignite the furnace then locks out.
I am hoping someone might have some suggestions for troubleshooting this problem.

Thome is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 11:01 PM   #2
Member
 
Houston204's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 592
Rewards Points: 510
Default

Trane EX80 - Blowing Cold Air


Sounds like a pressure switch dropout. Does the LED blink 3 times?

Houston204 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2009, 09:57 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rewards Points: 10
Wink

Trane EX80 - Blowing Cold Air


Sorry for the delay. I did check the pressure switch and it was functioning fine. I also spotted some additional indicators in the process. The faulty light never indicated and faults before locking out. One the call for heat was dropped (i.e. physically disconnected the wire) the furnace remained in a call for heat state until locking out. I ended up changing the Control board and it works great now. Thanks for you input.
Thome is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C not blowing cold air... rnorred13 HVAC 9 04-03-2014 03:03 AM
HEIL/ICP gas/electric self-contained unit -- blowing cold air, won't shut off AboveTheBULL HVAC 3 06-28-2010 06:23 AM
Trane XE80 Gas Furnace only blowing cold air pamelascott HVAC 0 10-15-2009 04:25 PM
Trane Heat Pump Not Blowing Cold JbIcon HVAC 3 09-01-2009 10:15 AM
Furnace blowing cold air. rileyc HVAC 4 02-19-2009 02:18 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.