Thermostats With Fan Speed Programming? - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-20-2012, 09:09 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 15
Rewards Points: 10
Default

Thermostats with fan speed programming?


I've just purchased a new Goodman heat pump and Air Handler. The air handler has a ECM fan motor and the brochure says the fan speed is variable. I'm guessing with the Comfortnet thermostat which costs about 379 dollars. It is a touchscreen etc..

I am wondering if there is a plain non-touchscreen thermostat I could buy with same programming capabilities as the Comfortnet thermostats costing alot less than 379 bucks.

Does anyone have any info to share?

Appreciate the help.

Advertisement

jfls49 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:53 AM   #2
Member
 
JJboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Austin - Texas
Posts: 1,402
Rewards Points: 500
Default

Thermostats with fan speed programming?


You will need Comfortnet thermostats (ctk01 ,ctk02, ctk03) only if you have communicating control features. You don't need these tstat if you system uses R,W,Y,G wires. The ECM motor still will be variable speed.

Advertisement

__________________

**Always kill the power ** Hot air rises, but heat will always move from higher to lower temperatures. ** Real man shoot in manual. ** If it ain't grounded, it ain't dead.
JJboy is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 05:24 PM   #3
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,457
Rewards Points: 4,560
Default

Thermostats with fan speed programming?


Only the Goodman communicating thermostat can control the fan speed directly. Other stats can send a signal to slow down, but not control the actual CFM.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 08:29 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 15
Rewards Points: 10
Default

Thermostats with fan speed programming?


Only my Air Handler has the Comfortnet features. My outside Heat Pump unit does not. I am trying to find a cheaper alternative to the Comfortnet "touchscreen" thermostat.

I'm also wondering what features I am missing by not having the Comfortnet communications for the heat pump unit?

Anyone have any ideas?

Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
Only the Goodman communicating thermostat can control the fan speed directly. Other stats can send a signal to slow down, but not control the actual CFM.
jfls49 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 11:01 PM   #5
Member
 
JJboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Austin - Texas
Posts: 1,402
Rewards Points: 500
Default

Thermostats with fan speed programming?


Quote:
Originally Posted by jfls49 View Post
Only my Air Handler has the Comfortnet features. My outside Heat Pump unit does not. I am trying to find a cheaper alternative to the Comfortnet "touchscreen" thermostat.

I'm also wondering what features I am missing by not having the Comfortnet communications for the heat pump unit?

Anyone have any ideas?
http://hvacrdistributionbusiness.com...l-system-0504/
__________________

**Always kill the power ** Hot air rises, but heat will always move from higher to lower temperatures. ** Real man shoot in manual. ** If it ain't grounded, it ain't dead.
JJboy is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 06:40 AM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 67
Rewards Points: 75
Default

Thermostats with fan speed programming?


I have no experiance with the goodman communicating thermostat although the other brands I do have experiance with are worth the extra bucks do to the features they add to a system.

Advertisement

mrairflow is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
replacing furnace blower motor from a 4 speed to 3 speed Roy Jones HVAC 4 08-08-2012 04:25 AM
how to hook up computer fan with fan speed control to cell phone charger aftermath431 Electrical 13 07-10-2012 05:31 AM
Fujitsu Ductless AC "Fan only" speed problem? chiefswabjockey HVAC 0 03-07-2012 11:21 AM
2 speed motor continues to run on slow speed Rob Fayette Electrical 2 11-13-2011 06:34 PM
Broan variable speed motor m0t0rgeo Electrical 1 09-22-2011 02:58 PM




Top of Page | View New Posts