Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-02-2012, 11:05 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Share |
Default

Thermostat wires sparked,no AC


i was wiring up a new honeywell thermostat and the wires sparked as i was doing it. i didnt turn anything off prior to wiring it up, unfortunately. im confident it is wired correctly, however the ac unit wont even turn on. what would i have caused from the spark, and any suggestions on fixing it would be greatly appreciated!

Jared12 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 12:22 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Default

Thermostat wires sparked,no AC


you actually might have either shorted out your tstat, or your transformer, or maybe both it is crucial to always have all the power off when servicing a system, whether it be just a tstat

justjoet is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 12:43 PM   #3
Member
 
raylo32's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Maryland (DC 'burbs)
Posts: 1,043
Default

Thermostat wires sparked,no AC


Look at the air handler control board for the little 3 or 5 amp transformer fuse. It is likely that all you did was blow that. Replace it and you should be good to go... assuming you get the stat wired up correctly. As the other poster said, have the power off whilst doing the wiring to avoid this sort of problem.
__________________
Live long and prosper.
raylo32 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 01:56 PM   #4
Member
 
biggles's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Long Island
Posts: 3,601
Default

Thermostat wires sparked,no AC


and why didn't you shut the furnace toggle off? if red touched the C terminal you cooked the transformer. if anything else might of blew the fuse on that circuit board hope you have in that furnace.if you can run the FAN/ONLy from the stat your good on the TR 24Vs if not LEDS or fan action the 24Vs isn't happening.check the fuse on the board.if you have an ohm meter disconnect the primary and secondary sides of the TR an ring them no audible or ohm reading the winding is open.from the spark...
biggles is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 06:26 PM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: pa
Posts: 4,244
Default

Thermostat wires sparked,no AC


always shut off any electrial appliance before service....may have fried ..tranformer...or blown 3 or 5 amp fuse on control board....
ben's plumbing is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question about connecting wires to the RTH2300 (honeywell) thermostat crap_at_diy HVAC 3 11-26-2011 10:50 PM
Honeywell Prestige HD thermostat wiring 1H/1C + Humidification System TekGamer HVAC 0 07-09-2010 11:58 PM
2 stage thermostat with old wiring (4 wires)? bigbug HVAC 2 06-22-2010 12:34 PM
Problem with Lennox Pulse Furnace Wiring to Thermostat scalvin Electrical 4 12-30-2009 07:48 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.