Thermostat Location - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2009, 10:36 AM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 36
Rewards Points: 25
Default

thermostat location


Need some help with thermostat location. currently it is in the living room above a return air vent and works well there,however i have a fireplace also so if i run the fireplace it prevents the furnace from heating the rest of the house. I tried to move the tstat to the hallway inside wall and it did not work well . system ran nonstop for over an hour trying to raise temp from 17-21C at -6 outside. must maybe be dead airspace the living room was at 22 then. any ideas on how to find a spot other than trial and error?

Advertisement

trump is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 10:45 AM   #2
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

thermostat location


Hey Trump. Im not a pro or anything but the HVAC tech that came to my house said never run a furnace and burn a fire at the same time because the furnace will suck the carbon monoxide and carbon dioxide that the fire gives off into your home. Not sure how true but something to look into.

Advertisement

slowhand is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 10:48 AM   #3
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,532
Rewards Points: 4,702
Default

thermostat location


Thats true if your home doesn't have enough fresh air coming into it. or if your supply ducts leak more then your return ducts do.

I would turn the thermostats fan switch to "on" and circulate the heat through out the house. The thermostat will generally turn the furnace on if the fireplace doesn't put out enough heat.
beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Two Wire 24V Thermostat to Digital Thermostat on Pellet Stove jrodtaclet Electrical 4 09-15-2009 06:37 PM
Replacing thermostat...................... sktn77a HVAC 6 09-02-2009 11:07 PM
Thermostat wiring jetmanaz HVAC 1 08-09-2009 08:13 PM
Thermostat from Manual to Digital trinamillersmit HVAC 5 07-02-2009 10:21 AM




Top of Page | View New Posts