Thermostat Issue, Need Help - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2012, 03:44 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Thermostat issue, need help


OK, here is the issue I have. I have two zones for my heat/ac. I have an oil boiler, an a/c unit outside and what i believe to be hydro heat as well (there are copper pipes that run through the forced air portion of the blower).

One zone (main floor) has a nice programmable LUX thermostat. The upstairs zone has an old school dial thermostat that is obviously not programmable, causing over-usage or heat and/or A/C.

I opened up the thermostat upstairs and it has two main wires coming out of the wall. Attached to the thermostat were 3 wires, R, Y, W. The W and Y come from 1 larger wire and the R comes from the 2nd larger wire with two open wires taped off.

I am not sure how to connect the new LUX programmable thermostat. The 3 wires that were being utilized previously are labeled. The other 2 are not labeled. They are white and black in color. The R was red in color.

SO, I would like some assistance if anyone can help in trying to install this 2nd thermostat. I would like it if the upstairs zone was a completely separate zone. Right now i believe when you turn off the thermostat downstairs, it turns off the ability to use the "dial" thermostat upstairs.

Thanks.

Jon

Advertisement

JonMio is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2012, 05:22 PM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,571
Rewards Points: 4,780
Default

Thermostat issue, need help


You may have a power open power close zone valve. Post pics of the zone valves.

Advertisement

beenthere is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2012, 08:35 AM   #3
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 453
Rewards Points: 252
Default

Thermostat issue, need help


If color codes are accurate:
R/red is 24V
Y/yellow is for call for cooling/air conditioning
W/white is call for heat

Power is probably coming from one place (24v transformer?) and call for heat or cooling from another location (either boiler or other thermostat).

Carefully examine but do not change wiring to first floor thermostat. See if more than one wire on some terminals.
diyorpay is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
3 wire , 5 wire , thermostat help


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help replacing an OLD General Controls Thermostat ohman HVAC 3 06-08-2011 06:35 PM
Replacing old Honeywell thermostat with new Honeywell thermostat optimizer HVAC 13 04-20-2011 07:22 PM
Installing New thermostat need help effusion_01 HVAC 18 03-01-2011 06:09 AM
connecting a 4 wire SP thermostat to a 2 wire system wiichkin Electrical 4 08-15-2010 02:35 PM
Honeywell Prestige HD thermostat wiring 1H/1C + Humidification System TekGamer HVAC 0 07-10-2010 12:58 AM




Top of Page | View New Posts