Thermostat Issue, Need Help - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum

Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC


Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2012, 02:44 PM   #1
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Rewards Points: 10

Thermostat issue, need help

OK, here is the issue I have. I have two zones for my heat/ac. I have an oil boiler, an a/c unit outside and what i believe to be hydro heat as well (there are copper pipes that run through the forced air portion of the blower).

One zone (main floor) has a nice programmable LUX thermostat. The upstairs zone has an old school dial thermostat that is obviously not programmable, causing over-usage or heat and/or A/C.

I opened up the thermostat upstairs and it has two main wires coming out of the wall. Attached to the thermostat were 3 wires, R, Y, W. The W and Y come from 1 larger wire and the R comes from the 2nd larger wire with two open wires taped off.

I am not sure how to connect the new LUX programmable thermostat. The 3 wires that were being utilized previously are labeled. The other 2 are not labeled. They are white and black in color. The R was red in color.

SO, I would like some assistance if anyone can help in trying to install this 2nd thermostat. I would like it if the upstairs zone was a completely separate zone. Right now i believe when you turn off the thermostat downstairs, it turns off the ability to use the "dial" thermostat upstairs.




JonMio is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2012, 04:22 PM   #2
An old Tradesmen
Join Date: Oct 2008
Location: Somewhere
Posts: 29,416
Rewards Points: 10,332

Thermostat issue, need help

You may have a power open power close zone valve. Post pics of the zone valves.


beenthere is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2012, 07:35 AM   #3
Join Date: Sep 2010
Posts: 487
Rewards Points: 320

Thermostat issue, need help

If color codes are accurate:
R/red is 24V
Y/yellow is for call for cooling/air conditioning
W/white is call for heat

Power is probably coming from one place (24v transformer?) and call for heat or cooling from another location (either boiler or other thermostat).

Carefully examine but do not change wiring to first floor thermostat. See if more than one wire on some terminals.
diyorpay is offline   Reply With Quote

3 wire , 5 wire , thermostat help

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help replacing an OLD General Controls Thermostat ohman HVAC 3 06-08-2011 05:35 PM
Replacing old Honeywell thermostat with new Honeywell thermostat optimizer HVAC 13 04-20-2011 06:22 PM
Installing New thermostat need help effusion_01 HVAC 18 03-01-2011 05:09 AM
connecting a 4 wire SP thermostat to a 2 wire system wiichkin Electrical 4 08-15-2010 01:35 PM
Honeywell Prestige HD thermostat wiring 1H/1C + Humidification System TekGamer HVAC 0 07-09-2010 11:58 PM

Top of Page | View New Posts