Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-29-2006, 06:35 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Share |
Default

Snyder General Gas Furnace - No Gas to the ignitor


I have a Snyder General Model GDE067A012AIN that quit working on me a couple weeks ago. I have gas to the furnace, but not to the burners. I can't get the gas valve to open up. I've taken the gas valve off (Model 36E03-205) and hooked it up to an external power supply and confirmed that both of the sylnoids are functioning properly. The ignitor come on (resistant type - glows red hot) not a spark ignition. I'm able to over ride the system and turn on the blower using a 'summer fan' switch. The plenum temperature sensor (L220F) has continuitity across the contacts, so that looks good). Is there a fan control switch on this system that should be turning on the blower to create a vaccum in the sytem prior to the gas valve opening up? Or does it sound like my board is in need of replacement? Any thoughts or advice would be appreciated.

Craig

Hanela is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2006, 08:20 PM   #2
Thoroughbred Mopar Man
 
Join Date: Oct 2006
Location: South/East Kansas
Posts: 637
Default

Snyder General Gas Furnace - No Gas to the ignitor


Hi Hanela

First thing we need to know is if you are hearing a little fan come on before the ignitor glows. If you do thats a good start. Second, it sounds like you have a voltmeter. Turn it to AC volts, put one lead on either connector on the pressure switch. The meter should be reading zero volts if the inducer is running. If you are reading any voltage at all the pressure switch is not closing for some reason. Remove the hose from the collector box and blow lightly into hose and suck lighty on the hose. You should hear a faint click, when you hear the click hook the hose back on to collector and start furnace up. If the furnace works you need to replace the pressure switch.

Good luck
Rusty

#CARRIERMAN is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2006, 01:07 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Default

Snyder General Gas Furnace - No Gas to the ignitor


Rusty,

No I'm not hearing any faint noises coming from my furnace. I figured there has to be some type of blower to evacuate any residual gasses and to pull a draft. Thanks for the information in regards to checking the pressure switch. I'll give it a try this weekend.

Craig
Hanela is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2006, 03:00 AM   #4
Member
 
HvacWiz's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Northwest Ohio
Posts: 286
Default

Snyder General Gas Furnace - No Gas to the ignitor


I dont think there is a presure switch problem since you said ignitor glows red hot. Ignitor will not glow unless presure switch contacts are closed. have you checked for 24v at gas valve after you see ignitor glowing? Good luck
HvacWiz is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2006, 12:54 PM   #5
Thoroughbred Mopar Man
 
Join Date: Oct 2006
Location: South/East Kansas
Posts: 637
Default

Snyder General Gas Furnace - No Gas to the ignitor


Hi HvacWiz

Not all furnaces have the same sequence of operation. I believe on this furnace it uses a sperate ignition control. All the pressure switch does at this point is determines rather or not the gas valve may open. The ignitor circuit is seperate from the safety circuit. Not for sure, but that is how the Comfortmaker and Arcoaire used to be.

Rusty
#CARRIERMAN is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2006, 11:37 AM   #6
Newbie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 14
Default

Snyder General Gas Furnace - No Gas to the ignitor


Although unlikely, even if the microswitch mechanically operates (Faint sound) it is not guaranteed that electrical conection is made.

The switch could be normally open (N/O) or normally closed (N/C). (it is likely to be N/O)

Disconect the wires going to vacuum sensor microswitch. Determine if it is open or closed when power is off. Then create the opposite, by shorting the wires coming to the switch if the switch is N/O, or leaving the wires hanging away from each other (and the frame) if N/C.

The above process will not work if the microprocessor checks for switch condition BEFORE aplying power to the vent pipe blower. In other words for a N/O switch, first the microprocessor checks for the switch to be open before powering up the vent blower, waits a few seconds and then checks again for the switch to have closed. It depends on how sophisticated the furnace design is.

Comment on the valves, if they operated off line with nominal voltage, then it is obvious that 24 volts are not being provided by the main board.

If you are familiar tracing Printed circuit boards, then locate the gas valve relay and install in parallel with the closing points a temporary switch which you could operate by hand after the igniter is glowing. If gas flows, the relay is not operating because it is defective or the micoprocessor is not sending the voltage to operate the relay. You could also check if voltage is present on the relay coil (at the time that gas should flow)

NOTE In this case, temporary means two things, the fact that you are going to remove it later AND that the switch only closes the circuit WHILE you are operating it, and will open the circuit as soon as you let go. (Extra safety precaucion)

Just be careful and good luck
Abel

Capaz is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heil Furnace Burner Problem timothyr HVAC 79 02-12-2014 07:01 PM
Replacing My Furnace, few simple questions compression HVAC 10 02-03-2007 05:00 PM
Could installing a furnace to the floor joists cause the floor to slope? JKL HVAC 5 01-03-2007 09:23 PM
Furnace does't start when Fan is 'auto' stepicz HVAC 2 10-18-2005 06:10 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.