RUUD Gas Furnace Pressure Switch? - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-28-2006, 02:14 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 1
Rewards Points: 10
Exclamation

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


I have a RUUD gas furnace. I reset it last night, but it tuened off on its own. Now it won't start back up. The 4 flashses say its a pressure switch thats closed. Can't find the manuel. Where is the pressure switch? Please help! Thanks.

Advertisement

erik11 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2006, 04:49 PM   #2
Member
 
coolmen's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: jersey
Posts: 135
Rewards Points: 75
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


whats the model #,pressure switch is round object and will have a hose connected to it as well as wires, furnaces have 2 pressure switches one for chimny and one for condinsate switch (newer units 90% + units need model ##

Advertisement

coolmen is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2006, 10:20 PM   #3
Thoroughbred Mopar Man
 
Join Date: Oct 2006
Location: South/East Kansas
Posts: 638
Rewards Points: 500
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


Hi erik11

The pressure switch is a round metal piece that is mounted just below the little fan that runs when the burners are on, it will have a short piece of hose that runs to the little fan (purge fan). There will be two wires on it that goes to a little switch, sometimes you can tap on the switch lightly with the handle of a screw driver. Be extremly careful when doing this, it is not a permanent fix but could get you through until you can get another one. When you do this you will need to unplug furnace, this will also reset fault code.

Good luck, let us know if we can help further.
Rusty
#CARRIERMAN is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2006, 09:13 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 19
Rewards Points: 10
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


check your hose. it possibly fell off
Justin1635 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2006, 10:20 AM   #5
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: NW Ohio
Posts: 108
Rewards Points: 75
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


A blocked flue or intake, as well as a backed up condensate drain will give you a pressure switch fault.
acefurnacefixer is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2006, 03:17 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


I have a new Rudd 90 plus and I'm having the same problem. When I jiggle the switch, the furnace fires up and all is well until the next time it stops working. The nights are getting cold so I'm getting up to jiggle it more frequently which is becoming a pain. The part number is MPL-9300-V-1.50-DEACT-N/O-VS. Does anyone know a good place on the internet to get a replacement? I found one but it was $260! This can't be right. The thing is just a plastic vacuum switch.

THanks,
James
JamesS is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2006, 06:25 PM   #7
Member
 
coolmen's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: jersey
Posts: 135
Rewards Points: 75
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


ill look on my van
coolmen is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2006, 11:51 PM   #8
Newbie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


I also had a pressure error reading, flashes indicated open switch upon further inspection, found a dead (baked) snake in the fan area..... no snake no problem.....
jdsatyr is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 12:39 AM   #9
747
registered
 
747's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Illinois (kankakee county)
Posts: 1,344
Rewards Points: 524
Default

RUUD Gas Furnace Pressure Switch?


I can't believe all the problems people have with forced air furnances. I'm glad i don't have one. I have hotwater boiler its 43 years old and still going strong.

Advertisement

747 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ruud Furnace issue grubslinger HVAC 16 09-14-2011 01:13 AM
Trane XE80 (Pressure Switch Indicator Err) cherande HVAC 7 09-25-2008 01:02 AM
Furnace Transfer Switch... caseywa HVAC 16 02-18-2008 10:14 AM
Basic Switch wiring question; Dimmer to Toggle switch (Pictures included) inspectator Electrical 8 08-07-2007 02:19 AM
What engages pressure switch? dfferg HVAC 1 09-12-2005 11:27 PM




Top of Page | View New Posts