Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-09-2012, 03:10 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5
Rewards Points: 0
Share |
Default

rheem package unit no heat


Had to turn on the heat for the first time yesterday and it would not come on, the thermostat clicks but the unit does not come on at all, nothing. the model number is rrgg-10e36jkr, just hoping someone could give some tips on what it could be and the first things I need to check. Thanks.

drivinatwork is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 04:41 PM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,058
Rewards Points: 4
Default

rheem package unit no heat


If your thermostat is battery operated, or a regular mechanical one. make sure the power to the furnace is turned on.

beenthere is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 04:56 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


I can turn it to cool and the ac works fine, just nothing when I turn on the heat.
drivinatwork is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 05:07 PM   #4
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,058
Rewards Points: 4
Default

rheem package unit no heat


Inducer may be out.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 05:11 PM   #5
Member
 
Join Date: May 2010
Location: winnipeg manitoba canada
Posts: 779
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


could be many things...we are all quessing at this point...need more info....
carmon is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 03:19 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


Sorry but I don't have much experience with these package units, a/c works fine heat doesn't come on at all. Its a gas furnace but there is no pilot light, was just wondering if anything tends to go out on this unit or what to check first.

Thanks
drivinatwork is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 05:48 PM   #7
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,058
Rewards Points: 4
Default

rheem package unit no heat


If you have a multimeter. get it out and start checking to see if the inducer is getting voltage.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2012, 02:22 PM   #8
Newbie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 17
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


when the hacks installed my package unit, the heat was not working. Turned out that the gas valve was closed inside the unit
joeyl is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 03:40 PM   #9
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


Thanks for the replies, sorry for not getting back sooner, but just to let you know it was a ground wire that got disconnected when I changed out the fan motor over the summer. I can break'em a lot easier than I can fix'em, I guess. Thanks again.
drivinatwork is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 11:04 AM   #10
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


Ok back again, my heater is doing the same thing but the ground wire that was not connected is connected so that's not it.

When I turn on the heat I hear the thermostat click but no heat blows from the vents, I can however switch it to cool and air will blow form the vents.
This is a package unit, so when I go outside the exhaust is running on the unit and hot air is coming out, also the return air vent is warm on the inside of the house.

Someone mentioned the inducer the first time I posted, how does one go about testing that?
drivinatwork is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 03:16 PM   #11
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 443
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


Quote:
Originally Posted by drivinatwork View Post
Ok back again, my heater is doing the same thing but the ground wire that was not connected is connected so that's not it.

When I turn on the heat I hear the thermostat click but no heat blows from the vents, I can however switch it to cool and air will blow form the vents.
This is a package unit, so when I go outside the exhaust is running on the unit and hot air is coming out, also the return air vent is warm on the inside of the house.

Someone mentioned the inducer the first time I posted, how does one go about testing that?

It wouldnt be the inducer, because it's producing heat. The return vent is warm from gravity. You say the blower runs when you switch it to cool, so the blower motor is fine also.
sammy37 is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 03:57 PM   #12
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Rewards Points: 0
Default

rheem package unit no heat


Follow the wires back from the blower to whatever controls it. Once you find what controls the blower see if it's getting high and low voltage. Needless to say you need a meter to check these things.

Marty S. is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help with package unit ductwork bekind42 HVAC 15 11-04-2011 03:13 AM
Help with Heat Pump System Wiring AlanScott HVAC 11 10-10-2010 12:19 PM
outside unit staying in heat mode wetbar HVAC 1 03-17-2010 01:36 PM
Heat Pump Blower always on gg_daman HVAC 1 12-16-2009 06:15 AM
Fujitsu Heat Pump Concerns SanDiegoCool HVAC 3 03-19-2009 12:27 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.