DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   HVAC (http://www.diychatroom.com/f17/)
-   -   Rheem LP Furnace not working (http://www.diychatroom.com/f17/rheem-lp-furnace-not-working-168762/)

bobweirisajedi 01-10-2013 08:35 AM

Rheem LP Furnace not working
 
Rheem Classic 90 plus
Model No. - RGTA 10EZAJS
Serial No. - ej50707f190203287

Hey everybody, new homeowner here. Furnace has worked fine until a few days ago. It starts (Blower motor), but only ignites a flame about 5% of the time. When it does have a flame, the Amber light is blinking on the control board. That only lasts about 5 or 10 seconds until the flame goes out, and it recycles two or three more times (with no flame), then goes into the 1 hr lockout. I have already cleaned the flame sensor ( I think ) and checked the hose and ports on the pressure switch for debris, none found. Our house was built in 02' so it has to be a fairly new furnace. It was converted to LP by a certified HVAC co. I am pretty handy, and the HVAC co. wants $150 just to come out here to diagnose it, which i think is a bit steep. Does anybody know what is going on with this thing? Your help is greatly appreciated. My girlfriend is starting to get a little antsy. Here are some pics.

http://i945.photobucket.com/albums/a...psfc8b07a1.jpg

http://i945.photobucket.com/albums/a...ps867f9759.jpg

http://i945.photobucket.com/albums/a...psf1a4a5ac.jpg

http://i945.photobucket.com/albums/a...ps8f7a949d.jpg
Thank You!

Marty S. 01-10-2013 12:10 PM

Bob the flashing yellow light means weak flame sense

JJboy 01-10-2013 12:12 PM

Clean the flame sensor. Check the ground.

Sent from my iPhone using DIY Forum

yuri 01-10-2013 12:23 PM

Sounds like you are geting spark but no ignition. There is a seperate set of electrodes for the spark which is different than the flame sensor. They are difficult to get at and set and clean properly and if you mess them up or bend them etc then the spark will be weak or in the wrong place etc. I would recommend you get a Pro to check them AND the manifold gas pressure which may be too low causing no ignition also.

danpik 01-10-2013 12:32 PM

how full is your LP tank?

yuri 01-10-2013 01:26 PM

My thoughts too. If your tank is below 40% it may not generate enough pressure or the regulator from it may be failing etc.


All times are GMT -5. The time now is 07:51 AM.


Copyright 2003-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved