Rheem Criterion Lights, But Only Runs For 30 Seconds Max... - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-26-2008, 07:59 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1
Rewards Points: 10
Question

Rheem Criterion lights, but only runs for 30 seconds max...


Rheem Criterion blower starts up, runs for about 30 seconds until the HSI starts to glow, it ignites and all is fine for about 30 - 50 seconds. Then, it all shuts down with the exception of the blower.

Now, we had the heat exchange replaced last year b/c it was cracked, and while looking at the pressure switch I noticed something. Where they connected the new HX to the exhaust pipe there is a slight gap at the bottom where the "thermal tape" doesn't quite meet up. It seems to be about one inch long and about an 1/8 -1/16 inch wide.

Would that gap cause the pressure switch problem?

Here is a picture...sorry about the blurriness, but you can hopefully still see the gap.

Thanks all-
Attached Thumbnails
Rheem Criterion lights, but only runs for 30 seconds max...-100_2915.jpg   Rheem Criterion lights, but only runs for 30 seconds max...-100_2914.jpg  

Advertisement

all4naught is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2008, 08:00 PM   #2
Member
 
Wethead's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 82
Rewards Points: 75
Default

Rheem Criterion lights, but only runs for 30 seconds max...


It's time to Hire a Professional. This is not something you want to do yourself,

Advertisement

__________________
Need Help With Your Pump?►WeT HeaD Pump Repair ► Watch Me On YouTube: Pump Repair TV
Wethead is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2008, 08:36 PM   #3
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 10,099
Rewards Points: 836
Default

Rheem Criterion lights, but only runs for 30 seconds max...


That is on the downstream of the fan and should be sealed properly so no flue gases enter the house. Won't cause your problem. Rheems have had quite a few pressure switch failure problems on some of the mid efficiency units. You may want to get a pro to check it.
yuri is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Finding underground electric wire for driveway lights. mitch21131 Electrical 25 09-24-2012 09:52 AM
Problem with Rheem Criterion Furnace sweetsue777 HVAC 3 03-10-2012 12:13 PM
Cold water runs for a few seconds and then stops. . . ineedhelp Plumbing 3 07-07-2008 02:08 PM
Adding can lights to an existing circuit TexasEd Electrical 1 06-17-2008 08:23 PM
furnace cycles, runs for 45-60 seconds shuts down and recycles again ronsmoneypit HVAC 4 02-03-2008 02:46 PM




Top of Page | View New Posts