Rheem Criterion Gas Furnace Problems - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2009, 03:44 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Rheem Criterion Gas Furnace Problems


Hi All... a couple of problems with my furnace, which is a about 18 years old.

1) Furnace gets call to heat and ignitor lights up (recently replaced) and burner with the ignitor starts, but the other two burners do not fire. The other burners are outputting gas (can smell from outside exaust vent) but don't know why these burners are not lighting. Have cleaned burners and heat limit sensors. Don't know what else to check.

2) Playing around with the thermostat and furnace, now the furnace blower just stays on (no gas, not heating). Not sure how to get fan to reset and quit blowing. Have tried turning off power, changing thermostat settings, but still just runs all the time.

Need some help. Thanks!

Advertisement

boons25 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2009, 03:58 PM   #2
Member
 
Dr Heat's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Northern Central IL
Posts: 94
Rewards Points: 75
Default

Rheem Criterion Gas Furnace Problems


you need to pull the burners and clean the pilot track. be sure to reinstall the outer burners in the same location as they started.
the fan problem sounds like a board problem but check to be sure the g wire is not shorted to r

Advertisement

Dr Heat is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2009, 11:48 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Rheem Criterion Gas Furnace Problems


Got frustrated and called a tech. Problem was as you suggested, that the crossover tubes on the burners were clogged and not allowing the flame to reach the other burners. After they were cleaned, it worked just fine.

For the second problem, it was just that the flame limit sensor was tripped and that's why the furnace kept blower cold air even though there was a call for heat. I didn't realize that the little stub on the flame sensor was an actual switch.

A $200 lesson.

Thanks!
boons25 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with Rheem Criterion Furnace sweetsue777 HVAC 3 03-10-2012 12:13 PM
Problems with new furnace..Overheating, having to reset. Furnace too big? Tommy2 HVAC 41 12-01-2008 02:55 PM
New Cased Coil - Install to Furnace - PICTURES!! hartkem HVAC 39 11-18-2008 02:45 AM
furnace and or electrical problems tuasoi General DIY Discussions 4 11-29-2007 01:50 PM
Furnace Problems? MCSE HVAC 10 12-20-2006 12:06 PM




Top of Page | View New Posts