Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-16-2014, 08:49 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jun 2013
Location: Northern Virginia (NOVA!)
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


Hello,

I'm replacing an old mercury thermostat from 1959 that has three wires:

Red - 4
White - 5
Green - 6 / Y

Only the green wire was connected to a letter/number, the rest were just attached to numbers. This thermostat is connected to a boiler only that heats the house using baseboard heater.

Honeywell Home/Bldg Center RTH2300B1012 5/2-Day Programmable Thermostat.

I've connected the red to the R that is joined with RC. The White to W. Green to Y.

The problem I'm having now is that the heater will not turn off - I've tried to set the heater to 70, but it is at 77 and climbing...

I went down to the boiler room and noticed that the zone control valve is open when it should be shut....

Anyone have experience with these old thermostats and what my wiring should be?

Thank you,

Banzzy
Attached Thumbnails
Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!-20140216_082640.jpg  

banzzy is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2014, 10:06 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Jun 2013
Location: Northern Virginia (NOVA!)
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


* Couldn't find way to edit my original message *

Update - After a lot more googling, I found that the thermostat may not be compatible with the type of zone control valve I have. I have the White Rodgers 1311-102 box.

Does anyone know what type of cheap programmable thermostat I could buy that is compatible?

** Edit ** Would this work:
http://www.pexsupply.com/White-Rodge...zone-5274000-p


Last edited by banzzy; 02-16-2014 at 10:20 PM. Reason: Added product
banzzy is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 12:58 AM   #3
Member
 
Houston204's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 592
Rewards Points: 510
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


http://www.emersonclimate.com/en-us/..._06_pg0298.pdf


http://s3.pexsupply.com/product_file...structions.pdf

Yes, that 1F80-0471 stat will work.
I'd verify that your stat number = color is the same a the valve number = color.



Valve number = new stat letter...
5 = R
6 = O/B
4 = W

Configure for hydronic 3 wire operation.

Last edited by Houston204; 02-17-2014 at 01:02 AM.
Houston204 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Houston204 For This Useful Post:
banzzy (02-17-2014)
Old 02-17-2014, 09:49 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Jun 2013
Location: Northern Virginia (NOVA!)
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


Thank you for the explanation!

Would it be worth trying to use the Honeywell thermostats that I have? It seems that I wired it incorrectly to begin with.
banzzy is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 06:11 PM   #5
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: New Hampshire
Posts: 194
Rewards Points: 150
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


re-read page 6 of the instruction guide. the number 2 warning
https://customer.honeywell.com/resou.../69-2327ES.pdf
hpyjack2013 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 06:54 PM   #6
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: New Hampshire
Posts: 194
Rewards Points: 150
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


Do you need assistance?
We are here to help.
Call 1-800-468-1502
hpyjack2013 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 08:05 PM   #7
AKA HVACTECHFW
 
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,318
Rewards Points: 1,002
Blog Entries: 1
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


The particular thermostat you are trying to use is not compatible with a 3 wire zone valve setup.
__________________
IT IS WHAT IT IS
hvactech126 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 09:31 PM   #8
Newbie
 
Join Date: Jun 2013
Location: Northern Virginia (NOVA!)
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Replacing 3 Wire Thermostat - Need Help!


Hello!

I wired the new thermostats like Houston204 mentioned and it is working fine so far!

Thank you for the help!

banzzy is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
thermostat help, thermostat radiant heat


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing Nest thermostat. Do not have C wire. Want to run new wire. SuddenlyPonies HVAC 10 05-08-2013 09:15 PM
blue wire on thermostat? Jmosely98 Electrical 2 04-09-2013 04:00 PM
I need help wiring my thermostat. batalbj1 HVAC 3 03-28-2013 10:30 PM
Honeywell vision pro, fan always on? and True Steam problem c5sb HVAC 6 06-19-2012 09:08 PM
Honeywell Prestige HD thermostat wiring 1H/1C + Humidification System TekGamer HVAC 0 07-09-2010 11:58 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.