Replaced Thermostat And Now Blower Motor Will Not Run - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-07-2012, 08:52 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


Greetings,
I replaced an original rheem 41-20804-15 thermostat for our rheem heat pump.
With a Honeywell RTHL3550D, the cooling worked fine. When I tried the heater, the blower ran for 2 minutes then shut off. I put the original thermostat back and now the blower still does not come on. The whole unit (blower and heat pump) are outside. I checked the fuses and that the unit is getting power. The squirrel cage for the blower turns freely and if i push in on the relay the heat pump fan kicks on.
Any suggestions?
thx,
Rocky

Advertisement

rokman is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to rokman For This Useful Post:
pleasehelpme? (11-08-2012)
Old 11-07-2012, 06:15 PM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,548
Rewards Points: 4,734
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


May have blown a low voltage fuse, or burned out the transformer.

Advertisement

beenthere is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 07:12 PM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: pa
Posts: 4,646
Rewards Points: 2,606
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


did you turn off power to unit when you changed stat....sounds like you may have blown 3-5 amp fuse on board???ben sr
ben's plumbing is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 07:36 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


powered off all the breakers before replacing the thermostat
and
checked all fuses
rokman is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 07:46 PM   #5
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,548
Rewards Points: 4,734
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


Stat may be miswired.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 06:45 AM   #6
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


Put original thermostat back in, confirmed wiring is correct, stil no blower motor.
rokman is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 06:12 PM   #7
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,548
Rewards Points: 4,734
Default

Replaced Thermostat and now Blower Motor will not run


Check to see if the transformer is putting out 24 volts.

Advertisement

beenthere is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts