Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-31-2007, 06:26 AM   #1
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Levittown, Pa.
Posts: 513
Share |
Default

R-410a


Are there pressure guages to measure high and low side pressures just for R410A refrigerant or can a serviceman use guages designed for R22 and automotive refrigerants?
What would the error be if he did?

rjordan392 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 10:48 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 16
Default

R-410a


I have a set of uniweld gauges that work with r-22 and 410a.

Rookietinner is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 05:39 AM   #3
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Levittown, Pa.
Posts: 513
Default

R-410a


Thanks,
I had responces in another forum that the oil in R410A is differant then whats in R22 and that they should not be mixed. There seems to be a conflict there. Perhaps the way the gages are hook up and removed prevents any contamination from getting into the compressor; would that be a reasonable assumption?
rjordan392 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 01:21 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Default

R-410a


jordan yes , the issue of the oils not compatible is valid . The pressures are very different , very much higher , as are the operating head and suction pressures. the manifolds and hoses are of different construction . Please get certified in 410a uses b/4 trying to use it. high side guages go up to 800 psi. We automatically change linesets when using 410 to aviod any problems. Good luck Jack
rojacman is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 02:30 PM   #5
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Levittown, Pa.
Posts: 513
Default

R-410a


Thanks,
I will not be handling the refrigerant. I am just aquiring information to make sure that the people I hire are using correct procedures.
rjordan392 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 06:07 PM   #6
Newbie
 
Join Date: May 2007
Posts: 27
Default

R-410a


The combination R-22 and 410A guages are convenient, but the accuracy may not be good.

Go Bucks
Buckeyetech is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 07:33 PM   #7
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Levittown, Pa.
Posts: 513
Default

R-410a


Thanks.
While I have your attention, whats your opinion on using a Mason's hygrometer as a calibrating tool to set correct humidity readings on a thermostat. It has a dry and wet bulb spirit thermometers and I usually direct a flow of air towards it to give somewhere near 500 feet a minute to promote evaporation. Thats part of the directions in its use.

Last edited by rjordan392; 09-01-2007 at 07:37 PM.
rjordan392 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 09:13 PM   #8
Newbie
 
Join Date: May 2007
Posts: 27
Default

R-410a


I've never used a Mason Hygrometer. I'm now using a Fluke #971 but I can't think of a stat that we have around here that needs the humidity set, but any good hygrometer should do the job.
Buckeyetech is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2007, 09:43 PM   #9
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Levittown, Pa.
Posts: 513
Default

R-410a


I am not even sure it makes a differance as it may just be a monitor on the stat. But on the other hand, I can program the desired humidity level and the stat may be influence by the monitor reading. This is why I calibrated it to cover myself.

rjordan392 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.