Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-15-2008, 06:03 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Question Re: New Furnace and Duct Sizing


I am replacing a 50+ year old Natural Gas forced air furnace with a new 90+ efficiency "Hamilton" single stage forced air furnace model # WUN-100-4C. Both old and new furnaces are 100K BTU.

The new furnace outlet is the same size as the old, (19 3/4w x 20d) as is the plenum. The installation manual for the new furnace specifies a minimum return total size of 360 sq. in. and a minimum supply of 280 sq. in.

There are currently 5 ea. 6" round ducts from the plenum and 5 ea. 6" round ducts used for return air.
5 ea. 6" round ducts = 141 sq. in. Will I have any issues with this duct arrangement even though the old furnace used this duct arrangement for many years? If so, what can I do to resolve the issue/s?

This system will used for 3 ton central AC also.


Last edited by DSimo; 06-15-2008 at 06:10 PM.
DSimo is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2008, 07:34 AM   #2
Another DIY Zombie
 
Join Date: Jun 2008
Location: Champlain, NY (NY, VT, QC Border)
Posts: 281
Rewards Points: 250
Default

Question Re: New Furnace and Duct Sizing


What is the size of the supply outlet of the furnace, and what is the size of your supply duct where it would connect to the furnace? That is the real question here.

I assume that this is a constant volume system, one zone?

javan is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2008, 10:24 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Question Re: New Furnace and Duct Sizing


The outlet of the old and new furnace is roughly 19 1/2 x 20 inches. This is also the plenum size. Also, yes, this is a single zone system.
DSimo is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2008, 08:24 AM   #4
Another DIY Zombie
 
Join Date: Jun 2008
Location: Champlain, NY (NY, VT, QC Border)
Posts: 281
Rewards Points: 250
Default

Question Re: New Furnace and Duct Sizing


I don't see where you would have any issues.
javan is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
duct sizing


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gas furnace exhaust vent question nowell HVAC 7 01-30-2012 09:31 AM
Furnace sizing thumbkins HVAC 5 03-26-2008 09:05 AM
Connecting inline duct fan to furnace dlem HVAC 1 02-11-2008 06:50 PM
duct sizing Stu HVAC 2 12-22-2006 06:36 PM
Replace furnace, coil and duct system sps123 HVAC 2 01-07-2006 11:56 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.