Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-01-2012, 01:37 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 2
Share |
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


I have a PTAC unit in my Cabin. The Airconditioning has worked great all summer. This past weekend when i was down there i switched it to Heat just to make sure that the heating was working properly and nothing would turn on. It was in the low 50's at the time with the indoor tempturature about the same as the outside temp.

Later in the day when it warmed up to the lower 80's i turned on the A/C and it worked just time. I only have problems when i switch it to call for heat. I can't even get the blower to turn on.

Any suggestions? Could it be a sensor, relay, ??

spbusching is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 02:56 PM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


First check that thermostat is set to "HEAT" AND that the temperature is set for at least 5 degrees above room temp. which you probably have already done but, just in case..Then see if you have a code flashing at the unit and read manual to see what it stands for..if not..then make sure there isn't a separate switch for the heating side of the unit...

If all that is taken care of then there might be a fuse in the furnace control panel which could be blown and require replacement

Also make sure door to fan housing is securely closed ...some times there is a door switch preventing start up if the door is ajar...(the door is NOT a JAR it is a door!!) lol joke.. Back to your problem...are there separate fuses/breakers for the heating side..if so check and reset/replace as required...

That's about all I can suggest for now..let us know any more information you can


BTW what does PTAC stand for

techpappy is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 05:51 PM   #3
AKA HVACTECHFW
 
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,317
Blog Entries: 1
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


PAPPY, a ptac unit is unit like you would see used in a hotel room. It is mounted through the wall. Your suggestions do not make sense for this type of unit.

OP, what is the make and model number of the unit?
__________________
IT IS WHAT IT IS
hvactech126 is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 05:59 PM   #4
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,503
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


Packaged Terminal Air Conditioner.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 06:27 PM   #5
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


OK Gotcha..if I had known what PTAC meant I wouldn't have made the suggestions I did.

So, what should he look for..I'd definitely be tracing the control circuit from the switch onwards but would need the operating/installation manual as well..so, I'm afraid I'm outta here.

Anyone else have any advice?
techpappy is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 06:42 PM   #6
Member
 
biggles's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Long Island
Posts: 3,614
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


heat pump or electric heat model might help...did you have it in heat or auto and turn the stat all the way up sorry had to ask...could be a s simple as a stat contact.... lets hear back
biggles is online now   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 02:20 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 2
Default

PTAC unit - Heat Won't Work


Thanks all for helping. I am heading back down to cabin this weekend. I will try and diagnose/fix. If i am unsuccessful i will come back with the model number.

spbusching is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to spbusching For This Useful Post:
ben's plumbing (10-04-2012)
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
$1440+ labor only repair on 3 yr. old Goodman unit!?! JMK HVAC 23 05-06-2012 10:45 AM
Heat pump starts initially but will not come back on to maintain temps johnniebravo HVAC 53 11-22-2011 07:48 PM
heat pumps outside unit is broken. NoraZar2011 HVAC 2 07-20-2011 08:32 PM
Heat Pump will not cut off sunliner HVAC 13 05-17-2011 05:38 AM
my central a/c heat unit trips my 40 amp breaker after running heat for 5 minutes. buttons1 Electrical 2 12-27-2010 09:23 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.