Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-16-2009, 01:23 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rewards Points: 0
Share |
Default

Problem with Utica boiler starting


Hi
I have a Utica gas boiler model M175AGB...Ive been having a problem with the unit starting for a long time now. The unit will click (spark) 5-6 times then I hear a different click which I am guessing is the gas valve, Then the pilot light goes out. This has been happening for a long time now I just failed to address it..The unit comes on eventually but I want to get it running right before it totally dies on me..Could this be the temperature rod that sits over the pilot? I'm guessing that maybe its not getting hot enough or its not working properly and making the unit shut off the gas completely as it thinks it has no pilot to ignite the gas...I know alittle but not enough. Please correct me if I'm wrong...Dont want to replace parts I dont have too...Any advise would be greatly appreciated!

Thanks! Bill

billygeg is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 06:12 PM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,080
Rewards Points: 54
Default

Problem with Utica boiler starting


Sensor is probably dirty.

beenthere is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 07:49 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rewards Points: 0
Default

Problem with Utica boiler starting


Thanks I'm going to check it out tomorrow and let you know how it goes.
billygeg is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 08:07 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 25
Rewards Points: 0
Default

Problem with Utica boiler starting


Quote:
Originally Posted by billygeg View Post
Thanks I'm going to check it out tomorrow and let you know how it goes.
check the sparkpilot: I have a utica too. Mine is 20+ years old. I replaced it andcould not get a replacement sparkpilot so I had to get a standing pilot installed. No issues starting now.

If it's snapping/sparking and not lighting it means the spark is not at the pilot hood. Mostly likely the insulation around the sparkpilot is cracked (i've replaced three of these over the past ten years) and is grounding/sparking at the flange.

see page 21 of http://www.ecrinternational.com/secu...ument/1798.pdf

Last edited by fishmanflats; 01-04-2010 at 08:09 PM.
fishmanflats is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
downdraft problem spyshot HVAC 2 10-01-2009 01:56 PM
Utica MGB75HD Boiler pjm HVAC 2 08-22-2008 06:13 PM
Utica Boiler Burner Won't Ignite jackjr1948 HVAC 8 03-02-2008 08:14 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.