Prestige IAQ - Low Temp Lock Out For A/C ? - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-14-2013, 11:02 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


Hi guys I have a Prestige thermostat with IAQ board and a RF out door temp sensor. I have just had a 3 ton A/C unit installed and all is working well. But I was told by the techs who installed the system to make sure I do not run the A/C compressor below 55'F or 13'C. Well I noticed last night the the system was kicking on the odd time with out over night outdoor temp being at 9'C. So I would like to set my Prestige to lock out the A/C compressor from starting if the temp is below 13'C to prevent damage. Problem is the techs have no idea how to program this controller and I had to assist them in just adding the cooling stage so the new system would work. Honeywell is telling me to contact the hvac company that did the work. So I am stuck in this loop of no help.


Thanks for any help you guys can provide.
Landon

Advertisement

Landonth is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2013, 11:10 PM   #2
Experienced HVAC Tech
 
HVAC1000's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Northern Colorado
Posts: 357
Rewards Points: 250
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


Quote:
Originally Posted by Landonth
Hi guys I have a Prestige thermostat with IAQ board and a RF out door temp sensor. I have just had a 3 ton A/C unit installed and all is working well. But I was told by the techs who installed the system to make sure I do not run the A/C compressor below 55'F or 13'C. Well I noticed last night the the system was kicking on the odd time with out over night outdoor temp being at 9'C. So I would like to set my Prestige to lock out the A/C compressor from starting if the temp is below 13'C to prevent damage. Problem is the techs have no idea how to program this controller and I had to assist them in just adding the cooling stage so the new system would work. Honeywell is telling me to contact the hvac company that did the work. So I am stuck in this loop of no help.

Thanks for any help you guys can provide.
Landon
Contact your hvac company then have them call honeywell. Honeywell does not like to tell homeowners how to do things on pro grade equipment but they r fine talking to contractors. I guess honeywell is afraid u will mess it up or that we will get mad because they compromised our job security. I think it's kinda silly but that's just me

Advertisement

HVAC1000 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2013, 11:29 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


But what I am looking to do can be done on this model ?

Thanks for you input. I will call them and ask them to do just that.
Landonth is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2013, 11:33 PM   #4
Experienced HVAC Tech
 
HVAC1000's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Northern Colorado
Posts: 357
Rewards Points: 250
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


Quote:
Originally Posted by Landonth
But what I am looking to do can be done on this model ?

Thanks for you input. I will call them and ask them to do just that.
I am not familiar enough to say weather or not it is capable of that function but it may be
HVAC1000 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2013, 06:38 AM   #5
AKA HVACTECHFW
 
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,365
Rewards Points: 1,094
Blog Entries: 1
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


no, it can not be done with the thermostat. You need to add a mechanical outdoor thermostat to do what you want to do.
__________________
IT IS WHAT IT IS
hvactech126 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2013, 07:54 PM   #6
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,435
Rewards Points: 4,516
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


Your A/C was running when it was 48F outside? What temp did you have the thermostat set to. Few houses need cooling when its that cold/cool outside.
__________________
When posting in certain forums, knowing your location will help others give better feedback/advice/solutions to your questions.
beenthere is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to beenthere For This Useful Post:
hvactech126 (07-15-2013)
Old 07-15-2013, 08:42 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
Your A/C was running when it was 48F outside? What temp did you have the thermostat set to. Few houses need cooling when its that cold/cool outside.
We have a portable RF honeywell thermostat in our bedroom (2nd story) and it has been cooling off quite quickly out side but the house is holding heat still. Temp was set to 20'C and when I got up to let the dog out last night I seen it was below 13'C out and the A/C had kicked on for a few minutes. Not sure what kind of damage this could cause but I would like to avoid any damage at all if I can.
Landonth is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2013, 09:05 PM   #8
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,435
Rewards Points: 4,516
Default

Prestige IAQ - low temp lock out for A/C ?


It can cause liquid refrigerant to wash the oil out of the compressor, if the compressor doesn't have a crank case heater.

Setting your thermostat to 68F at night time will cause it to run when the outdoor temps are low. Set the program schedule to let the house temp rise to 75F/24C when you go to bed.

Advertisement

__________________
When posting in certain forums, knowing your location will help others give better feedback/advice/solutions to your questions.
beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hi temp boiler cutoff jmon HVAC 20 12-05-2012 09:01 PM
Antique mortise door lock repair (possibly deadbolt problem?) ohman Windows and Doors 11 11-12-2012 04:32 PM
key in the lock on the inside and now can't open from outside kwisj Windows and Doors 1 05-18-2012 08:37 AM
Peerless oil furnace - keeps turning on when temp exceeds target temp eugenet1979 HVAC 0 12-22-2011 09:30 PM
AC Temp drop over plenum run length BlueBSH HVAC 23 06-22-2010 09:10 AM




Top of Page | View New Posts