Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-19-2012, 07:56 PM   #1
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Share |
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


I need to replace the pressure switch on a Carrier 58STA110-22. Is this fairly easy? Will I be able to buy this part at my local Johnstone Supply? Thanks in advance....

noone is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 08:45 PM   #2
Member
 
hvaclover's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Suburbs of Detroit Mi
Posts: 3,704
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


Jeeze...

Did you even call the Johnstone to find out? Might have a generic but Carrier is really only the place to get them.

__________________
Just slow, not stupid.
hvaclover is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 01:38 PM   #3
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


My A/C repairman just called me back and told me it was $550 for the switch. This does NOT sound right. I thought I heard these were around $50? I think I'm getting jerked around here.
noone is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 02:17 PM   #4
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,060
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


You are. But most companies will travel to your house and install it for $200 and up and we don't care about what the consummer finds out the price is. My boss called a customer who supplied a certain product after finding out his cost on the internet. When asked if he would drop his price because we know his cost. No way in h**ll so why should we give away our services.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".

Last edited by yuri; 11-20-2012 at 02:22 PM.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 02:28 PM   #5
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


Is there any way to rig it to work temporarily? Maybe blow in the tube to clear it out?
noone is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 03:26 PM   #6
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,060
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


No, It works off vacuum.

Americanhvacparts.com. Click on pressure switches or phone them as they have most brands and switches.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 04:25 PM   #7
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


I just ordered the switch from my local Carrier distributor for $21.

Just curious- do these switches malfunction often? The unit is only 7 years old.
noone is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 05:00 PM   #8
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


Pressure switches rarely fail. Unless you measured the vacuum with a manometer to know for sure the odds are against it.
Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 05:08 PM   #9
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


What is the likely culprit then? The LED light flashed in sequence 3 short and one long. I did notice that it was hard to blow into the black tube that was attached to it (I had to blow really hard for air to pass through). What is this tube connected to?
Attached Thumbnails
Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22-photo.jpg  

Last edited by noone; 11-20-2012 at 05:11 PM.
noone is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 11:57 PM   #10
Member
 
JJboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Austin - Texas
Posts: 1,402
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


By this error code the problem is in vacuum not on the pressure switch......The pressure switch doesn't fail open and close at the same time.
__________________

**Always kill the power ** Hot air rises, but heat will always move from higher to lower temperatures. ** Real man shoot in manual. ** If it ain't grounded, it ain't dead.
JJboy is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:05 AM   #11
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


Any tips on how I can fix this myself?
noone is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:13 AM   #12
Member
 
JJboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Austin - Texas
Posts: 1,402
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


You need manometer to check if the inducer motor is pulling the vaccum pressure necessary to close the pressure switch....also you can check for any clogged at the exhaust. Using a multimeter you can measure if there is 24vac at the pressure switch when the tsat call for heat.....when you see the igniter glow you should get 0v at the pressure switch.
__________________

**Always kill the power ** Hot air rises, but heat will always move from higher to lower temperatures. ** Real man shoot in manual. ** If it ain't grounded, it ain't dead.
JJboy is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:22 AM   #13
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


Thanks. The inducer motor never comes on. Is that because of the pressure switch? I'm not sure how the black vacuum tube connected to the pressure switch works and what the other end is connected to. Thanks again for the assistance!

Last edited by noone; 11-21-2012 at 12:28 AM.
noone is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 05:47 AM   #14
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


The inducer should come on first then the pressure switch closes. No power to the inducer would be a bad control board. Yes power but the inducer doesn't run equals new inducer assembly or a bird stuck in the wheel.
Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:12 AM   #15
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 501
Default

Pressure switch replacement on Carrier 58STA110-22


Interesting. They just replaced the control board over this past summer. Are there any gotchas to replacing the control board? Is it possible they didn't hook up a wire to the correct place? What can I check?

noone is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange pressure switch problem jones814 HVAC 24 01-16-2012 10:24 AM
Carrier Bryant plus 355MAV, Furnace - pressure switch calibration fault mnpugguy HVAC 1 10-21-2011 06:42 PM
confused on switch replacement fullpint Electrical 6 07-11-2011 08:39 AM
Weatherking pressure switch stuck closed error code bobnorman76 HVAC 0 12-18-2010 09:29 AM
fan/light switch buzzing mjlocat Electrical 4 05-23-2010 02:44 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.