Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-15-2010, 10:03 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
Share |
Default

No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!


Hello all. hope you are in a nice warm house without this kind of trouble. I have a problem with our heating system, because the aux heat does not come on and the heat pump can't do it all when its 20 degrees here with a 20 mph breeze.
System:
American std heat pump unit: 2A6H3018-060
Trane air handler: 2TEC3F36B1000AA
Thermostat: Honeywell VisionPro IAQ TH9421C1004 with EIM
and the outdoor temp sensor.

Attached schematic is the way the system is wired.

We had a tech come by from our original contractor 'Cliff's', but the guy had not worked with honeywell stuff before, and some other guys from cliffs had put in the thermostat, EIM and temp sensor.

questions:
1. is the system wired properly? see attached or image on webpage:
http://evkawabr.t35.com/HVAC


2. are these IAQ settings right for this system?
0172-system type - 2 (heat pump)
0176 - heat or heat pump aux stages - 2
0200 - backup heat - 0 (electric heat)

I currently have the temp lockout such that the aux heat does not come on, just because when the t-stat tries to go to aux heat, it does, but the aux heat does not 'engage'.

the tech says that when he bypasses the EIM, he can get the aux heat to come on. he says it is an EIM problem, but the EIM is brand new. for troubleshooting the honeywell documentation only states that if the EIM onboard led blinks rapidly, and itermittently, then its functioning okay. Thats what it does.

any help is greatly appreciated.
JBP
Attached Thumbnails
No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!-hvac-wiring-15-dec-10-rev-0.jpg  

JackBP is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 04:45 AM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,486
Default

No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!


W2 should go to W1 of the air handler, and W3 should go to W2 and W3 of the air handler.

Your settings are correct. Make sure no wire insulation is under the screws of the EIM.

Put the stat into test mode, and see if it turns on the aux heat then.

If the heat still won;t come on then. Recheck all of your settings again. If they are all ok, you may have a bad EIM or stat. It has a 5 year warranty. Get a new one.

beenthere is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to beenthere For This Useful Post:
JackBP (12-16-2010)
Old 12-17-2010, 10:01 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
Default

No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!


Attached is the revised schematic. I discovered labels on the connectors, and I've updated the schematic. Plus attached is the Trane schematic for the air handler.

Question: should a white wire going from the aux heat box (W1) go to W2/aux on the EIM AND to the heat pump unit outside?

Thanks
JBP
Attached Thumbnails
No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!-hvac-wiring-15-dec-10-rev-1.jpg   No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!-trane-2tec3f36b-air-handler-schematic.jpg  
JackBP is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 02:50 AM   #4
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,486
Default

No Aux heat with American Std HP/Trane AH and Honeywell IAQ FREEZING!!!!


Yes, the W2 of the EIM and the white from the outdoor unit should both go to W1 of the air handler.

That way, when the unit goes into defrost, it brings on one of the strip heaters to prevent cold air from being blown out of the registers.
beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VisionPRO Setup Functions & Heat Pump infoskr HVAC 34 11-20-2013 04:24 PM
How to stop auxillary heat from coming on defrost cycle and limit auxillary heat use? twilightcall HVAC 34 12-28-2010 06:53 PM
Help with Heat Pump System Wiring AlanScott HVAC 11 10-10-2010 12:19 PM
Heat pump and Honeywell 8000 questions. jyoderz HVAC 14 04-06-2010 02:26 PM
Which honeywell thermostat should I buy for my Carrier heat pump? mannypp HVAC 29 01-30-2010 02:21 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.