Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-10-2012, 12:56 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 2
Share |
Default

New inducer New Pressure Switch


Gas (Propane) Furnace Ruud UGRA 06emaes
I've replaced the inducer blower as the squirrel cage cracked on the old one. New pressure switch.
Not enough negative pressure to close the switch.
Furnace works when I jump the switch.
Furnace has been cleaned.

I believe the problem to be lack of a baffle/restriction on the outlet on the heat exchanger. Without the baffle there isn't enough negative pressure to close the switch. What looked like scale must have been what was left of the baffle I cleaned off. What I need is a picture of the outlet on the heat exchanger to see if indeed there is a baffle and if so how much restriction.

MNFrank is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 01:07 PM   #2
I'm Your Huckleberry
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 5,556
Default

New inducer New Pressure Switch


Did you use something such as a fire rated silicone to seal the new inducer motor and did you tighten it very well? I've never had an issue with any baffle (not even certain what you mean by that) when changing inducer motors.

Are we sure that your heat exchanger is not cracked? If so that would be the foremost reasoning why there's no pressure.

__________________
Thanks.
Doc Holliday is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 01:09 PM   #3
I'm Your Huckleberry
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 5,556
Default

New inducer New Pressure Switch


Check your tubing between the inducer and the switch, if it's cracked than that's a problem. Check your exhaust vent tubing for restrictions as well.

Remove it from the furnace, bang on it a bit. Check on the roof, any bird's nest or dead squirrels in the exhaust vent? Seriously, we've seen it all and those are concerns.
__________________
Thanks.
Doc Holliday is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 01:27 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 2
Default

New inducer New Pressure Switch


Tubing is new.
Heat exchanger is in good shape.
Flue is clean, Horizontal run and no restriction.
New Inducer was installed with new gasket.
No as to the silicon it is not used in this application.
I appreciate the help but am looking for specific info on the
outlet on the secondary heat exchanger.

Thanks
MNFrank is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lennox SLP98 pressure switch issues becsnider HVAC 5 03-20-2013 11:45 PM
Keeprite inducer moter has water in it, low pressure switch fault rbfox HVAC 2 11-22-2011 11:55 PM
pressure switch stuck open pr1244883 HVAC 6 05-15-2011 11:55 PM
3-way light with a twist Jeepsail Electrical 14 05-18-2010 01:24 AM
Modification to an existing pump switch DRBLKJK Electrical 10 08-23-2009 03:06 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.