Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-09-2006, 09:15 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Share |
Default

new hot surface ignitor, still no luck


(I apologize if this topic has already been beaten to death, but I used the keyword search and didn't come across a direct match)

My 5 year old American standard with a hot surface igniter will not fire the main burners.
The original HSI glowed fine, voltage is 120 to the HSI, but I replaced it anyway figuring it was about time and would probably solve the problem. It didn't.

The HSI will cycle about 5 times but the main burners will not ignite. Eventually the main blower will come on (still no heat), and the circuit board light will blink a code indicating that it has stopped cycling the HSI because it did not detect a flame. I can only shut the blower off by releasing the switch under the front cover.


What would prevent the system from releasing gas to the main burners?

Can anyone recommend what I should check next, and in what order?
Thanks!

steve1971 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 10:56 AM   #2
Thoroughbred Mopar Man
 
Join Date: Oct 2006
Location: South/East Kansas
Posts: 637
Default

new hot surface ignitor, still no luck


Hi steve1971

My first question is going to be the stupid one, is the switch on the gas valve in the on position and is the gas stop in the open position? If so your will need a voltmeter to find out anything past that. Let us know the answers and we will walk you through it.

Rusty
#CARRIERMAN is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 01:36 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Default

new hot surface ignitor, still no luck


both the gas valve and gas stop are in the open position, but good point.

in addition,
1. i can hear the draft inducer come on right before the HSI glows.
2. there's no gas coming on, and therefore never a flame (and no gas smell)
3. i'm getting a "two flash" error code indicating a system lockout (retries or recylces exceeded)
steve1971 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 05:02 PM   #4
Thoroughbred Mopar Man
 
Join Date: Oct 2006
Location: South/East Kansas
Posts: 637
Default

new hot surface ignitor, still no luck


Hi steve1971

If you have a voltmeter, take one of each of the leads and put them on the gas valve terminals. If you have 24 volts when the ingitor is glowing, replace the gas valve. If you don't have 24 volts replace the ignition board. I don't believe you have a limit or any safety problems or the ignitor will not glow. Give this a try and let us know what happens.

Good Luck
Rusty
#CARRIERMAN is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rubber playground surface toolbag General DIY Discussions 19 05-16-2013 03:45 PM
Deck surface mt232 General DIY Discussions 11 05-01-2007 02:32 PM
KoolKrete Surface Piney Building & Construction 2 04-30-2007 12:06 AM
Trying to decide between granite or solid surface countertops Proulx06 Remodeling 13 02-01-2007 08:23 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.