Need Help Wiring Up A New Thermostat - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-24-2013, 10:08 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Lansing, MI
Posts: 24
Rewards Points: 18
Default

Need help wiring up a new thermostat


Hello.

I have an old Friedrich Thermostat (still uses mercury) running my heat pump furnace. I bought a new Honeywell thermostat and im confused on where to put the old black wire, along with the W1 and W2. In the instructions it says that if I have both a Y1 and W2 and W3 wires that i should ask for help.

Here are the wires my old, existing thermostat has:

F- White wire
Y-Yellow wire
W1- Green
W2- Blue
O-Orange
R-Red
#5- Black. (New thermostat does not have a #5, whats this wire for??)

NEW thermostat terminals:

B
O
G
Y
W/Aux
R
Rc (R and Rc terminals are jumped)


In the instructions it says that the "W/Aux" terminal can be used for W, W1, or W2. But I cant put BOTH of my w1 and w2 wires in that terminal can i?


Thanks everyone for looking and for the help.

Advertisement

lmholmes11 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2013, 11:31 AM   #2
Member
 
JJboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Austin - Texas
Posts: 1,402
Rewards Points: 500
Default

Need help wiring up a new thermostat


You need a 2 stage heat thermostat

Sent from my iPhone using DIY Forum

Advertisement

__________________

**Always kill the power ** Hot air rises, but heat will always move from higher to lower temperatures. ** Real man shoot in manual. ** If it ain't grounded, it ain't dead.
JJboy is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2013, 12:11 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Lansing, MI
Posts: 24
Rewards Points: 18
Default

Need help wiring up a new thermostat


Ok thanks.

On the package it says "Works with heat pumps w/ Auxillary" so I figured this meant it was a two stage thermostat.
lmholmes11 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 02:31 PM   #4
Member
 
sktn77a's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Chapel Hill, NC
Posts: 260
Rewards Points: 250
Default

Need help wiring up a new thermostat


Yes, it should work if its designed to run a heat pump with auxilliary heat. Don't the instructions that came with the stat give any insights (this is a pretty standard set up)? As to the black wire, no idea.
sktn77a is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 04:52 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Lansing, MI
Posts: 24
Rewards Points: 18
Default

Need help wiring up a new thermostat


Yeah the instructions came with a diagram and all of the different possible wire/terminal combinations that may be used with different manufacturers...but I have both a w1 and w2 wires and only one terminal. Unless I can just join w1 and w2 together and put them in the same terminal.
lmholmes11 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 05:15 PM   #6
AKA HVACTECHFW
 
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,370
Rewards Points: 1,104
Blog Entries: 1
Default

Need help wiring up a new thermostat


Does the old thermostat have a emergency heat function? Does the new thermostat have an E terminal. What is the model of the old and new thermostat?
__________________
IT IS WHAT IT IS

Last edited by hvactech126; 01-26-2013 at 05:18 PM.
hvactech126 is online now   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 10:57 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Lansing, MI
Posts: 24
Rewards Points: 18
Default

Need help wiring up a new thermostat


Yes the old one has emergency heat setting. Old thermostat is a friedrich. Not sure of the model. New stat is a Honeywell RTH2410B.

Does not have an E terminal but it does have a terminal that says "not used."
lmholmes11 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 11:44 AM   #8
Member
 
Missouri Bound's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Almost Arkansas
Posts: 2,764
Rewards Points: 2,000
Default

Need help wiring up a new thermostat


Thermostat wiring colors and furnace terminal designations repair.

Will this help you?
__________________
Do you want it your way or the right way?
Missouri Bound is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 12:30 PM   #9
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,570
Rewards Points: 4,778
Default

Need help wiring up a new thermostat


Need to see where the W1 and W2 wires go in your air handler. That stat is not designed to control stage aux heat.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 01-30-2013, 10:46 PM   #10
Member
 
sktn77a's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Chapel Hill, NC
Posts: 260
Rewards Points: 250
Default

Need help wiring up a new thermostat


From the link above:

"On a heat pump system the compressor ("Y" terminal) is activated for both heating and cooling the only difference is that to switch to cooling the O terminal is activated to reverse the outdoor unit"

I think the thermostat will work with your system but you need to post the exact model number to figure out the wiring and, as Been says, check which wires go where in your furnace (you can't always go by the color). I think I know how this would work, but I'm reluctant to tell you something that could damage your compressor!


Advertisement

sktn77a is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
thermostat wiring rejames HVAC 11 05-02-2012 09:07 PM
2 zone damper 2 thermostat wiring help kostia HVAC 10 08-22-2010 10:57 AM
Honeywell Prestige HD thermostat wiring 1H/1C + Humidification System TekGamer HVAC 0 07-10-2010 12:58 AM
Unexpected wiring found on existing thermostat mportobello HVAC 12 03-30-2010 07:11 AM
Thermostat wiring question cpuken HVAC 4 12-14-2009 08:32 PM




Top of Page | View New Posts