Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-02-2009, 08:50 PM   #46
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,321
Share |
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


The "One Hr" folks sent me on a "motivational weekend" at one of the major hotels in Orlando. Sweet deal, got a pic with Sugar Ray Leonard. He was one of the speakers along with Vince Lombardi Jr. and others. Drank their booze, ate well and got more "motivated". Trying to get Lennox to do the same for me.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 10:02 PM   #47
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Just changed the setting for 376 to on to dehumidify. I notice the inside humidity is 46% and the setting on the dehumidify is at 50% and it says auto. What does that mean and should I leave it at that for now?


I just stumbled onto this thread on looking for humidity exlplanations. He is being told to wire it different than mine. Is mine correct?

http://forum.doityourself.com/thermo...ification.html

Last edited by N01B4ME; 09-02-2009 at 10:33 PM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 10:37 PM   #48
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
Sorry I'm used to hum meaning humidify. According to Nordyne it can be used to dehumidify.

8. OPTIONAL HUMIDISTAT
(Variable Speed Only)
The optional humidistat may be installed in the
return air duct to provide excellent humidity
control when needed and maximum system
capacity and energy effi ciency when humidity
levels are normal. The humidistat senses when
humidity in the return air stream is above a preset
level (fi eld adjustable) and sends a signal to the
motor to reduce the airfl ow so that more moisture
may be removed until the humidity level drops.
The air handler is pre-programmed for humidistat
operation. Remove jumper connector installed
between the two terminals marked “HUM” on
the circuit board.
Note: The 15+ SEER air handlers that are
matched with a 2-stage cooling outdoor unit
and the humidistat is installed will not drop
below 75% of the selected blower speed when
the system is operating in lo-cool mode and the
humidistat opens.
Installation— Install the humidistat in the return
air duct as directed in the installation instructions
included with the kit. Wire the humidistat through
the low-voltage wire entrance in the air handler
(Figure 1) to the quick-connect terminals marked
“HUM”. Wire the humidistat to open on rise in
humidity.
Can you provide the manual to me or post a link. Thanks
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 05:46 AM   #49
HVAC
 
Join Date: Aug 2009
Location: Florida
Posts: 40
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Site for Nordyne B5VM instructions http://www.nordyne.com/Literature/7087090.pdf
KAVF is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 05:53 AM   #50
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 23,443
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Not all air handlers wire the same, nor control the blower speed the same way.

So don't worry if wiring instructions are slightly different from someone elses unit.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 08:05 AM   #51
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
Not all air handlers wire the same, nor control the blower speed the same way.

So don't worry if wiring instructions are slightly different from someone elses unit.
I figured that after I asked the question..dohhh
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 08:14 AM   #52
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
Site for Nordyne B5VM instructions http://www.nordyne.com/Literature/7087090.pdf

Looking at the manual in Table 5 it has 4 options. Mine is set for Delay A at this time. Do I set it to off since the IAQ will control the VS blower?

How can I tell the IAQ will slow down the blower?

This past winter it got really cold here adn the heat pump was full of ice and the emergency heat did not work. Is iit because the W2 wire is not connected form the hp to the air handler?

Last edited by N01B4ME; 09-03-2009 at 08:26 AM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 09:43 AM   #53
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 23,443
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


I would set the air handler for no delay, and let the IAQ handle the blower.

To see if the IAQ is controlling the blower, set its dehumidify setting more then 5% below current humidity.

Yes, without the outdoor unit able to bring on your strip heater, during defrost, you'll get a blast of cold air.

The stat should have brought on the aux heat. But, it may have been set not to bring it on untill it got colder then what the outdoor temp was.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 09:55 AM   #54
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
I would set the air handler for no delay, and let the IAQ handle the blower.

To see if the IAQ is controlling the blower, set its dehumidify setting more then 5% below current humidity.

Yes, without the outdoor unit able to bring on your strip heater, during defrost, you'll get a blast of cold air.

The stat should have brought on the aux heat. But, it may have been set not to bring it on untill it got colder then what the outdoor temp was.
We had the coldest winter ever last year. Alot of my plants died from frost.

Thanks I will wire in the outdoor temp per your recommendations and fix the W2 wire form the HP to the Air handler tomorrow when I am off.

The bad part is my dad needs a new AC and I have called like 7 technicians and they are all horrible. I am not bad mouthing techs in general. it is just the ones in my area . I need to find one to put a whole new system in his house as it is on its last legs.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 10:17 AM   #55
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 23,443
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by N01B4ME View Post
We had the coldest winter ever last year. Alot of my plants died from frost.

Thanks I will wire in the outdoor temp per your recommendations and fix the W2 wire form the HP to the Air handler tomorrow when I am off.

The bad part is my dad needs a new AC and I have called like 7 technicians and they are all horrible. I am not bad mouthing techs in general. it is just the ones in my area . I need to find one to put a whole new system in his house as it is on its last legs.

Keep calling companies, and screen them over the phone.
No use wasting yours and their time.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:14 PM   #56
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
Keep calling companies, and screen them over the phone.
No use wasting yours and their time.

The sad thing is I kept calling the installer back to look at my system and he kept telling me their was nothing wrong with it...

I am VERY thankful for you guys here as the AC is working 10x better already with some minor changes.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:32 PM   #57
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 23,443
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


It is sad. That so many contractors, want to sell VS systems. But have no idea of how that are to be installed or set up.

Glad yours is working better now.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:47 PM   #58
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
It is sad. That so many contractors, want to sell VS systems. But have no idea of how that are to be installed or set up.

Glad yours is working better now.

The sad thing is I have spent well over ??? and I am on here getting help from you guys to fix it.

I really appreciate all of the help given here. My electric bill went from 200 to 340 a month back down to 230.00 this month. The short cycling was killing me. 5 minutes on 5 minutes off 24/7.


Of course it doesn't help when one of my mangers keeps telling me "See you should have bought a Trane". I showed him this thread and he was in disbelief of what I have gone through.

Last edited by N01B4ME; 01-11-2010 at 12:58 PM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:58 PM   #59
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,321
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Wait until we sell you a zoning system to go with your VS system. LOL You have no idea what a complicated configuration setup is. These new units work great if a tech is interested in technology. 95% of the systems are left as is out of the box. That is why the customer has a warranty I was told." No news is good news".

Last edited by yuri; 09-03-2009 at 02:01 PM.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 02:06 PM   #60
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 23,443
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Brand name doesn't mean anything.

If a contractor is just selling a box.

Fortunately, there are sites like this that you and others can get help/info you need.

Pass the word to your neighbors and friends.
beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Honeywell Vision Pro 8000 TH8320U1008 Thermostat Question chetwynd HVAC 3 02-08-2012 10:36 AM
Need help with Honeywell Vision Pro Thermostat...frozen in NJ ronaldpalka HVAC 15 04-24-2009 03:11 PM
Vision pro 8000 problem chucky7 HVAC 2 01-25-2009 07:21 PM
Swapping exterior door perpetual98 Remodeling 3 11-27-2007 05:55 PM
Swapping panel out JohnTelcoMan Electrical 7 09-05-2007 07:12 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.