Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-01-2009, 10:13 AM   #1
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Share |
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


I need help swapping from a current Vision Pro TH8320U1008 to a newer IAQ thermostat.

I will take pics of thecurrent wiring for reference. Would I gain anything from changing to this thermostat. My main goal is control humidification from my air handler to slow my VS blower.



This is what I have wired currently on the vision pro. It looks like I have extra wires to wire in the outdoor sensor. My model #'s for my Furnace and Heat Pumps are:


My Heat Pump is Model FT5BD-048K and Furnace B5VM-T49K-C




Thanks,
Tony


Last edited by N01B4ME; 09-01-2009 at 10:28 AM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 02:58 PM   #2
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,350
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Which Brand of heatpump and air handler do you have?

yuri is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 03:24 PM   #3
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by yuri View Post
Which Brand of heatpump and air handler do you have?
Both of them are frigidaire By Nordyne. Model #'s for them are:

Heat Pump Model FT5BD-048K

Furnace B5VM-T49K-C


Here is a pic of the wiring on the Air handler



Here is a pic of the dip switch settings on the air hander








Last edited by N01B4ME; 09-01-2009 at 06:09 PM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 05:04 PM   #4
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


By looking at the wiring it only uses 4 wires coming from the Heatpump outise.

Cyan Blue --- C

Red --- R

Yellow -Y1

Orange -O

-------------------------------------

Inside wiring towards thermostat is usng 6 wires.

Cyan Blue --- C

Red --- R

Yellow -Y1

Orange -O

White --W2

Green-- G

Last edited by N01B4ME; 09-01-2009 at 07:22 PM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:07 PM   #5
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 8,350
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Fridgidaire not popular where I am. Hang in there, one of the other techs may help if you can wait a day.
yuri is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:16 PM   #6
HVAC
 
Join Date: Aug 2009
Location: Florida
Posts: 40
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


I'm not that familiar with Nordyne VS units, but I don't see a DeHum anywhere to slow blower down 20% for dehumidification. Does the Pro 8000 stat you have now have dehum? That could be set and it would run a/c up to 3 deg lower than setting to try and reach desired humidity level.
KAVF is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:22 PM   #7
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
I'm not that familiar with Nordyne VS units, but I don't see a DeHum anywhere to slow blower down 20% for dehumidification. Does the Pro 8000 stat you have now have dehum? That could be set and it would run a/c up to 3 deg lower than setting to try and reach desired humidity level.
If you look at the pic of the dip switches. Their are 2 HUM terminals that are jumped. The Vision Pro 8320 does not have dehumidificaiton control. That is the reason I want to swap it out to the new IAQ VIsion Pro.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:37 PM   #8
HVAC
 
Join Date: Aug 2009
Location: Florida
Posts: 40
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Sorry I'm used to hum meaning humidify. According to Nordyne it can be used to dehumidify.

8. OPTIONAL HUMIDISTAT
(Variable Speed Only)
The optional humidistat may be installed in the
return air duct to provide excellent humidity
control when needed and maximum system
capacity and energy effi ciency when humidity
levels are normal. The humidistat senses when
humidity in the return air stream is above a preset
level (fi eld adjustable) and sends a signal to the
motor to reduce the airfl ow so that more moisture
may be removed until the humidity level drops.
The air handler is pre-programmed for humidistat
operation. Remove jumper connector installed
between the two terminals marked “HUM” on
the circuit board.
Note: The 15+ SEER air handlers that are
matched with a 2-stage cooling outdoor unit
and the humidistat is installed will not drop
below 75% of the selected blower speed when
the system is operating in lo-cool mode and the
humidistat opens.
Installation— Install the humidistat in the return
air duct as directed in the installation instructions
included with the kit. Wire the humidistat through
the low-voltage wire entrance in the air handler
(Figure 1) to the quick-connect terminals marked
“HUM”. Wire the humidistat to open on rise in
humidity.
KAVF is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:41 PM   #9
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
Sorry I'm used to hum meaning humidify. According to Nordyne it can be used to dehumidify.

8. OPTIONAL HUMIDISTAT
(Variable Speed Only)
The optional humidistat may be installed in the
return air duct to provide excellent humidity
control when needed and maximum system
capacity and energy effi ciency when humidity
levels are normal. The humidistat senses when
humidity in the return air stream is above a preset
level (fi eld adjustable) and sends a signal to the
motor to reduce the airfl ow so that more moisture
may be removed until the humidity level drops.
The air handler is pre-programmed for humidistat
operation. Remove jumper connector installed
between the two terminals marked “HUM” on
the circuit board.
Note: The 15+ SEER air handlers that are
matched with a 2-stage cooling outdoor unit
and the humidistat is installed will not drop
below 75% of the selected blower speed when
the system is operating in lo-cool mode and the
humidistat opens.
Installation— Install the humidistat in the return
air duct as directed in the installation instructions
included with the kit. Wire the humidistat through
the low-voltage wire entrance in the air handler
(Figure 1) to the quick-connect terminals marked
“HUM”. Wire the humidistat to open on rise in
humidity.


So can it be wired into the VIsion Pro IAQ then? Please tell me it can as I have the thermostat here. My intention was to use it to control the humidity in my house. FLorida is Hot and Humid..lol
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:49 PM   #10
HVAC
 
Join Date: Aug 2009
Location: Florida
Posts: 40
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


I would say you can wire it up. I am trying to look at installation mauals for IAQ with no luck downloading it yet
KAVF is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:50 PM   #11
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
I would say you can wire it up. I am trying to look at installation mauals for IAQ with no luck downloading it yet



Heres are the manuals.


This is the Manual for the EIM that all wires go to.
http://customer.honeywell.com/techli...69-1823EFS.pdf


This is the thermostat itself. IT only uses 3 wires from the EIM

http://customer.honeywell.com/techli...69-1816EFS.pdf

Last edited by N01B4ME; 09-01-2009 at 07:05 PM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 07:08 PM   #12
HVAC
 
Join Date: Aug 2009
Location: Florida
Posts: 40
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Looks like you will wire the two hum terminals from furnace to the two dhum terminals on the interface. Did you configure you old 8000 stat? Configuration can be fun on these
KAVF is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 07:09 PM   #13
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
Looks like you will wire the two hum terminals from furnace to the two dhum terminals on the interface. Did you configure you old 8000 stat? Configuration can be fun on these

Yes because the AC installler left it all default and I was having issues.

I just need to verify the wiring from you guys. You guys are the pros .. I am a pro in networks.


Is this correct.

Wires to the new EIM

Cyan Blue ----------to C

Red -----------------to R,RC,RH

Orange --------------to O/B

White ----------------to Aux

Yellow -----------------to Y

Green ------------------to G

HUM -------------------to HUM1

HUM -------------------to HUM2

Last edited by N01B4ME; 09-01-2009 at 07:25 PM.
N01B4ME is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 07:23 PM   #14
HVAC
 
Join Date: Aug 2009
Location: Florida
Posts: 40
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


I see you are in Fl as well. What is your humidity level in the house? It should be on a properly set up system around 50% these days. If not your system may have not been set up correctly, IE too much airflow, A/C too big ect.

Is this correct.

Wires to the new EIM

Cyan Blue ----------to C

Red -----------------to R,RC,RH

Orange --------------to O/B

White ----------------to Aux

Yellow -----------------to Y

Green ------------------to G

HUM -------------------to DHUM1

HUM -------------------to DHUM2


Change to these for dehumidification.


I don't know the humidity in my house. How can I tell?

Thanks for all of your HELP...

Once you get this hooked up it will take awhile but it will tell you.

Last edited by KAVF; 09-01-2009 at 07:34 PM.
KAVF is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 07:26 PM   #15
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: The Sunshine State- Florida
Posts: 100
Default

Need HELP swapping a Vision pro 8320u1008 to an IAQ one


Quote:
Originally Posted by KAVF View Post
I see you are in Fl as well. What is your humidity level in the house? It should be on a properly set up system around 50% these days. If not your system may have not been set up correctly, IE too much airflow, A/C too big ect.
I don't know the humidity in my house. How can I tell?

Thanks for all of your HELP...

N01B4ME is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Honeywell Vision Pro 8000 TH8320U1008 Thermostat Question chetwynd HVAC 3 02-08-2012 10:36 AM
Need help with Honeywell Vision Pro Thermostat...frozen in NJ ronaldpalka HVAC 15 04-24-2009 03:11 PM
Vision pro 8000 problem chucky7 HVAC 2 01-25-2009 07:21 PM
Swapping exterior door perpetual98 Remodeling 3 11-27-2007 05:55 PM
Swapping panel out JohnTelcoMan Electrical 7 09-05-2007 07:12 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.