Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-10-2007, 09:02 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2
Rewards Points: 0
Share |
Default

moncrief gas furnace


this furnace fails to light after three attempts. then after A reset of the board will usually ignite fine. saw a previous post about a possible flame sensor problem. any info about resistance specs or other information would be greatly appreciated. by the way this is supposed to be now a luxaire division.

steffenicole@yahoo.com is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 04:29 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2
Rewards Points: 0
Default

moncrief gas furnace


Let me try to give better info 1st this unit was built by Evcon Industries now owned by York who also has Luxaire and coleman and all of that is under johnson controls. Now what is important is that after reading alot of posts on this site it seems alot of these units work very similar. My natural gas furnace will see the thermostat demand, start the exhaust blower, and glow the ignitor. When the problem occurs the ignitor will try 3 times and go to one hour lockout-burner failed to light 3 tries. owners book says to check gas flow and pressure. Doubt I have tools for that. But flame seems even and blue when unit lights. Have had DVOM on gas valve and do not have 24 volts unless it does light. book also says check flame sensor. DVOM 1 lead to single wire of flame sensor other to case 92 V not burning 77 burning. Have never seen unit quit burning early once lit. seems to lean to board failure to me. once again any help much appreciated

steffenicole@yahoo.com is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2007, 02:42 PM   #3
Electrical Engineer
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 53
Rewards Points: 0
Default

moncrief gas furnace


Check wiring to gas valve. It sounds like a wire is loose preventing 24V therefore preventing flame.

Disconnect the flame sensor, and attach and attach an ammeter to the two separated termials. You should get current when there is flame. If you don't, clean the sensor.
rakes9720 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heil Furnace Burner Problem timothyr HVAC 79 02-12-2014 07:01 PM
Bryant Furnace main burner goes out after 5 seconds Da_Bears HVAC 8 01-03-2012 01:24 AM
Furnace not firing jax HVAC 5 02-22-2009 12:41 PM
Replacing My Furnace, few simple questions compression HVAC 10 02-03-2007 05:00 PM
Furnace stops working once a day - help Da_Bears HVAC 2 01-26-2006 01:19 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.