Line Temp - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2011, 11:13 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Rewards Points: 10
Default

line temp


does the line returning to the compressor have to be warm or hot to the touch ? the one on my a/c is actually cool or room temp to the touch I had system
checked becuase it would never get below 76 and never shut down The tech said freon was
fine and replaced stat and told me that would fix my problem i told him that i had already replaced stat and the outside unit was brand new The registers blow cold 58f w/ return at 77f but system still
runs constantly in daytime and will start to clyce at late nightime when put on
77 could this be an airflow problem? i have a 3.5 ton unit with around
2500sf living space return vent is 16x24

Advertisement

tobo1201 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2011, 01:11 PM   #2
Member
 
biggles's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Long Island
Posts: 3,630
Rewards Points: 2,000
Default

line temp


temperature drops and rises on a fully charged unit are...at the furnace air handler the return air should drop 18F into the supply air after going across the evap coil and the condenser outside should heat up the days air entering across your legs 10F into you face.the thin Liquid Line should be warm but not supper hot the condenser casing should be super hot in the direct sun like a car hood....but never the LL if it is the condenser might need to be hosed inside out bottom 5 rows....if the charge isn't up to max'd then it will run longer to make the setpoint on that stat the guy that changed the stat sounds like he didn't know how to check a charge....the liquid line is the determining factor on cooling to setpoint if it is gas mixed in anyway off the bottom on that condenser the temp at the air handler willn't be where it should be and results in longer cooling runs on that compressor.....and your wallet.the freon is like air in a tire should always be there..not constanly added to and freon doesn't wear out...

Advertisement

biggles is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2011, 07:54 PM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Rewards Points: 1,000
Default

line temp


The outside unit is brand new but how about the inside? Sticking a new condensor on an old evap coil can decrease the capacity of the system 25% so your 3.5 ton could be operating at a 2.5 tons capacity.
Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 09:59 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Rewards Points: 10
Default

line temp


all the registers in the house blow around 58f with return air around 78f is it possible i do not have enough airflow?
tobo1201 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 10:19 AM   #5
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 10,112
Rewards Points: 862
Default

line temp


Did you change the indoor evap coil as Marty asked? If not you have a mismatched system and nobody can make that work properly or 100%.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 11:14 AM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 275
Rewards Points: 250
Default

line temp


18f drop is OK, check to see if your airflow is strong, it is not easy to check unless you have the right tool, but you should feel the cold air from 10 ft away. If air flow is OK, is the room well insulated ?
clocert is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2011, 11:46 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Rewards Points: 10
Default

line temp


no the indoor evaporator was not changed when the outside unit was replaced why do you think the tech that did the work would not mention this i can not feel air flow at ten feet 6ft at the most i consider house to be average insulated the return vent pulls so much air it seems like it want to suck the air filter up into blower return vent is 16x24 could adding another return fix my problem and can you have to much return air
tobo1201 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2011, 09:30 PM   #8
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 275
Rewards Points: 250
Default

line temp


Only feel the cold air within 6 feet is weak. Are all rooms the same, or some room has stronger airflow. Since you have 18 degrees drop, your A/C unit is fine. the problem you may have is either insulation, unusual heat source (for example, big window face West, etc.), or weak airflow.
clocert is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2011, 09:15 AM   #9
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Rewards Points: 10
Default

line temp


thanks for everyones info all the registers blow about the same airflow and i checked them again and they do not blow ten feet 6ft at the most
i removed the air filter for about 10 minutes and air flow increased and temp drop in the house alomost 2f i going to install another return vent and see if this will fix my problem

Advertisement

tobo1201 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Charge line from car to trailer Scardey eCat Electrical 7 10-24-2010 11:38 PM
Water line to fridge, actually -in- 'subflooring', not under?? Anonyone Plumbing 5 10-16-2010 07:31 PM
Capacity loss with line size Einride HVAC 1 06-29-2009 04:10 PM
Add natural gas line Tukeeman Plumbing 11 12-01-2008 08:53 AM
Condensate Line schott HVAC 17 06-02-2008 04:16 PM




Top of Page | View New Posts