DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   HVAC (http://www.diychatroom.com/f17/)
-   -   Lennox G11Q3E-110V-6 gas furnace (http://www.diychatroom.com/f17/lennox-g11q3e-110v-6-gas-furnace-4246/)

neato5oh 10-07-2006 07:32 PM

Lennox G11Q3E-110V-6 gas furnace
 
Hello,

I’m having a problem with my (ancient) Lennox G11Q3E-110V-6 gas furnace. What’s happening is:

Comes on (spark, pilot, main burners come on almost simultaneously)
Stays on for 1 to 45 seconds (measured: 19,2,12,24,12,14,1,7,45,19 seconds)
Goes off for between 6 to 52 seconds (measured: 50,10,24,26,17,6,10,19,52 seconds)
Comes back on (spark, pilot, main burners come on almost simultaneously)

And on and on and on. Sometimes there’s a rapid click-click-click (of the valve?) when it’s off.

I’ve looked around in there and I see there’s a Johnson G60QHL-1 “PROVEN PILOT CONTROL” (maybe not so proven?). That appears to control the gas and pilot valves. There’s also a “cam-stat” that’s currently set to 110 ( think this controls when the fan turns off)

I’ve lived here with this furnace for 9 years and it was pretty good for the first 6 or so. I remember this problem from last year, but I made it through the winter somehow. I tried removing the pilot assembly and cleaning up the thermocouple last year and I thought that helped. Did that again today, but it did not seem to make a difference.

Any suggestions?

Thanks very much,
--Bill

mdshunk 10-07-2006 07:43 PM

Yep, textbook symptoms. You need to clean or replace the flame sensor rod.

By the way, you have no thermocouple on this system, so I'm not sure what you did last year.


All times are GMT -5. The time now is 04:56 PM.