Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-30-2007, 04:29 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Rewards Points: 0
Share |
Default

I Can't Figure It Out.


The Blower in the Air Handler seems to be running efficiently. There is no ice build up. All filters are new. The ductwork is free from leaks and or pinches..... "When the blower blows there should be air moving through the ducts and out the vents, but there isn't". I can't figure it out. Is there some "shield/damper etc.." or something that is between the top of the blower and the exit into the ducts that could be blocked/closed ? I am pretty mechanically inclined but I am at a loss. I do not want to start removing duct connections if at all possible. Thanks.

KTW39 is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2007, 02:28 PM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jacksonville, FL
Posts: 886
Rewards Points: 0
Default

I Can't Figure It Out.


check to see if your fan blades or cage is turning when the motor is on.

you might need to tighten. pita

Big Bob is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2007, 07:30 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Rewards Points: 0
Default

I Can't Figure It Out.


Thanks for the reply...... We called the company that installed it during the construction of this new home back in July 2005. The guy was as stumped as I. We went into the attic area and he messed with the ducts. The 16" return duct had come apart inside and was blocking the passage, about 8 feet from the handler opening. He said he has never seen this happen before today. He replaced the entire duct with a new 16" 25 foot section. FYI: We have a 3.5 ton 12 SEER unit with a 12" out,14" out and a 16" return that exit the handler. The home is @20,000 cubic feet. I have been told by many that the unit is too small for the volume and because I am located in South Florida. We keep it at 72 at all times and it works fine I think. The humidity level stays between 43% - 46% all the time. We only paid for labor so I wasn't too upset as it works fine now.
KTW39 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Am I getting Duped? tapout Building & Construction 20 06-30-2007 02:01 PM
Can One person install this sort of laminate? KUIPORNG Flooring 10 06-15-2007 09:01 AM
how to figure wrap around porch roof?? What have I done Building & Construction 1 07-24-2006 12:43 AM
Help me figure this out-total newbie! learninggirl Building & Construction 3 05-28-2006 03:09 PM
figure out electric costs frankieb9 Electrical 1 02-20-2006 09:57 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.