Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-11-2007, 09:49 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1
Share |
Default

Humid - Switched Trane xl1200 AC for a Payne HP - now very Humid


I had a 14 yr old Trane air conditioner XL1200 Modelnumber TTX030C with a forced air gas heating system (Kelvinator model number G6RA 072C-12A). Contractor came out and diagnosed the Trane beyond repair.

Replaced old Trane with a Payne Split System Heat Pump 13 SEER R-22 PH13NR030-C). No new air handler or a new coil installed.Now, the house feels humid all of the time, especially when it is humid outside. And I don’t know if I should have replaced Air Conditioner for a heat pump? We really liked the old Trane XL1200 because we never had any humidity problems even with fan set to “on”.Is this model still available a new? Or is there a comparable brand that I should consider. Seems like the air is always stale and not enough air blowing even though I keep the fan in “on” position vs “auto”. The payne seems shuts off too much to control the humidity? . Please help.

dagrappler is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2007, 12:16 PM   #2
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Cincinnati, OH
Posts: 78
Default

Humid - Switched Trane xl1200 AC for a Payne HP - now very Humid


First of all, you don't have a humidifier on the furnace that is running in cooling mode, do you? Make sure it is not running, for some reason. Not likely the culprit, but anyway....

Dehumidification is achieved in residential systems based on how long the AC unit runs. The longer the unit runs, the more it is "drying out" the air. If the new system is getting your house cool enough (which it sounds like it is), then the problem is likely that you are cooling too well, and too quickly - meaning that the unit cycles on, quickly gets the thermostat to the set temperature, and turns off, without running long enough to "wring out" the moisture in the house. This is commonly the problem when an AC system is oversized for the building load - cooling is achieved too quickly and not enough dehumidification occurs.

Have you made any recent changes to your house that made it more AC efficient - such as getting new, insulated windows, adding insulation to an attic, etc.? It is possible that your system is oversized for your house, and the old AC unit was running so poorly/inefficiently that it sorta "balanced out" and was doing enough dehumidification, because it had to run longer to cool the space. Now you have a new, more efficient unit, and it gets the space cool so quickly that it is not drying the space out.

Of course, it could be the opposite - do you live in a humid climate, and recently did some work that would be letting more moisture get in to your house?

Try timing your AC cycle and see how long the unit runs before turning off. Do you have any idea how long it ran with the old unit?

Upon re-reading your post, if there is not enough air blowing period, make sure your cooling coil is clean, and that nothing is blocking the air passage through the unit.


Last edited by pjpjpjpj; 06-11-2007 at 12:18 PM.
pjpjpjpj is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.