Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-28-2010, 12:00 AM   #1
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Dayton Ohio Area
Posts: 670
Share |
Default

How to Prime Oil Furnace Pump


I have just about completed the installation of my fuel oil boiler.

Since I have not hooked the return line up frorm the pump, for a two line setup.

How do I prime the system?

The boiler is in the basement and the fuel oil tank is buried outside of the basement.

The boiler pump is below the oil tank, however, the fuel lines enter the basement, go up to the main I beam and then across approximatly 30' and then down to the pump.

I estimate there to be approximately 45' - 50' of 3/8 oil line.

Is it as simple as cracking open the bleeder valve with a jar under it and turning the boiler on and letting the pump go to work sucting the oil in?

Will the burner go into a fault/protect mode if it takes too long for the oil to come?

__________________
-Andrew
DIY hobbiest
AndrewF is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2010, 05:41 AM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,032
Default

How to Prime Oil Furnace Pump


Put a hose on that bleeder. Or the burner will suck in oil through the air shutter. Makes a mess when that happens.

Have your wrench ready to shut the bleeder when the burner shuts down. it may shut down on safety.
May take several bleeds to get a solid column of oil.

beenthere is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2010, 08:18 AM   #3
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pennsylvania
Posts: 719
Default

How to Prime Oil Furnace Pump


Find the oil filter canister, unscrew it and fill it with clean oil reinstall the cap trying not to spill any and restart the burner.

PS: Make sure there's a new filter in there.

Last edited by SULTINI; 01-28-2010 at 08:19 AM. Reason: changed a word
SULTINI is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pump for a furnace question! PLEASE HELP! . VERY COLD LOL dvandam HVAC 9 12-12-2009 07:48 AM
Help Needed ... turn on circulation pump when furnace in AC mode? Diranged HVAC 12 06-04-2009 06:33 AM
Wiring a RobertShaw 9870i to Gas Furnace & Heat Pump jerfer HVAC 11 12-21-2008 09:09 PM
Problems with new furnace..Overheating, having to reset. Furnace too big? Tommy2 HVAC 41 12-01-2008 01:55 PM
New Cased Coil - Install to Furnace - PICTURES!! hartkem HVAC 39 11-18-2008 01:45 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.