Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-23-2009, 05:29 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


Hi I have a Goodman pgb024075-1 and need to increase the speed of the blower. I have tried to understand the wiring diagram and couldnt find where to adjust it. Is it on the actual blower or on the electrical panel? Any help is greatly appreciated. here is a link to the diagram its on page 12. http://site.famousparts.com/goodman/IO-148.pdf

chrism7 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 05:55 PM   #2
Member
 
newtech's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 251
Rewards Points: 162
Default

How to adjust blower speed?


Looks like you have a 2 speed motor. Black is for cooling and red is for heating. Check the board and see if that is how it is wired. Why do you need more fan speed??? What is the age of the unit???

newtech is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:12 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


The bedrooms get good flow but the living room kitchen and dining room all get poor flow. It has been recently serivced and all filters have been changed. Ive been under the house and couldnt find any loose ducts. So can I change the fan to a higher setting by moving the black wire or is there just one speed for hot and cold?
chrism7 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:17 PM   #4
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,472
Rewards Points: 504
Default

How to adjust blower speed?


Newtech is right there is only two blower speeds for this design according to the schematics.

I agree why do you need more air?

You could have a capacitor going out or a fan motor starting to sieze up if you have noticed a reduction in air volume.

Have you check your filter lately?
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:18 PM   #5
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,472
Rewards Points: 504
Default

How to adjust blower speed?


Black is high speed for this motor.

What type of dwelling do you have?

House, trailer, modulare?
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:34 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


Its a house just moved in a month ago. The air is cold theres just not enough volume to cool some of the rooms. It has trouble keeping the room with the thermostat at 78 and will run for an hour or so at a time during the afternoon.
chrism7 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:37 PM   #7
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,472
Rewards Points: 504
Default

How to adjust blower speed?


What you may have to do is with the romms that have great air volume is install a damper in the branch and adjust them down a little making the air go to the other rooms.
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:44 PM   #8
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


I have already closed the dampers a little in the bedrooms to try an increase the flow. It made a little difference but not enough and if I close them any more the bedrooms wont have enough volume.
chrism7 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:51 PM   #9
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,472
Rewards Points: 504
Default

How to adjust blower speed?


Where do you live?

and

What is the sq ft of your house?
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 06:53 PM   #10
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


Columbia, sc and the sq ft is 1100
chrism7 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 07:01 PM   #11
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,472
Rewards Points: 504
Default

How to adjust blower speed?


Here in Ks 1100 sqft would need a 2.5tn a/c were from the model number you posted you have a 2 tn a/c and a 75k BTU furnace (Package unit) Not to say you are sized wrong but something to check.

Now that I have said this, this is only a rule of thumb.

Many factors come into play such as; ceiling height, attic insulation, number of windows, wall construction and insulation, region and more...

You might have a local company out to do a Manual J. There is a link on this site somewhere but Im not sure where. Or Google "Home owner Manual J" and do one yourself.

Whitout this it is really hard to say. Also with a package unit "I would think" this was installed after the house was built and ducting may not be sized correctly...just a thought
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer

Last edited by Plumber101; 08-23-2009 at 07:05 PM.
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 07:29 PM   #12
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


Thanks for all the help ill look into a manual j
chrism7 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 12:28 AM   #13
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: palm coast fl
Posts: 588
Rewards Points: 500
Default

How to adjust blower speed?


your problem is most likely going to be poor duct design especially if the affected rooms are the furthest away from the unit
kennzz05 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 12:14 PM   #14
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

How to adjust blower speed?


Yeah the rooms farthest from the unit have the worst flow. Its like a maze of duct work under the house.

chrism7 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is there a way to have heat, cool and fan all on same blower speed? pirateo HVAC 4 08-14-2009 04:13 PM
Adjust blower speed? Model and pic inside. ls3c6 HVAC 10 07-07-2009 12:27 AM
Amana furnace-variable speed blower yamfz1 HVAC 2 01-14-2009 05:26 PM
Low speed blower won't work in auto mode Eric F HVAC 16 10-29-2008 05:24 PM
Heat Pump blower speed? ktkelly HVAC 1 07-18-2007 10:01 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.