Honeywell Vision Pro W/ Hydrotherm AM-100 - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2012, 05:06 PM   #1
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: S.E Michigan
Posts: 62
Rewards Points: 75
Default

Honeywell vision pro W/ Hydrotherm AM-100


For the last two years my Hydrotherm AM-100 with the Honeywell Vision Pro IAQ system has worked fine. This morning I had no heat. The boiler fires up fine when there is a call for hot water but not heat. Per the Hydrotherm manual, I jumped the thermostat wires and the system fires up fine when calling for heat. What can be the issue? The Honeywell manual is very limited with troubleshooting.

Thanks

D

Advertisement

StahlMaster is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 06:09 PM   #2
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Lansing,MI
Posts: 172
Rewards Points: 152
Default

Honeywell vision pro W/ Hydrotherm AM-100


end switch on zone valve

Advertisement

HVACTECH96 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 07:31 PM   #3
AKA HVACTECHFW
 
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,368
Rewards Points: 1,100
Blog Entries: 1
Default

Honeywell vision pro W/ Hydrotherm AM-100


do the 2 wires that you jumpered go to the EIM or another component?
__________________
IT IS WHAT IT IS
hvactech126 is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2012, 10:39 AM   #4
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: S.E Michigan
Posts: 62
Rewards Points: 75
Default

Honeywell vision pro W/ Hydrotherm AM-100


Quote:
Originally Posted by HVACTECH96 View Post
end switch on zone valve
You hit the nail right on the head. The zone valve is a White Rodgers 1361-104. I noticed that when there was a call for hot water, the other valve, White rodgers 1361-102 would begin to turn and stop at 90degrees of it's starting point. This opened the valve and allowed the boiler to start. However, when the thermostat called for heat, the valve would start to turn and NEVER stop, so the boiler had no time to fire up. I found the installation instructions for the valve and discovered that once the valve started to open, a circuit SHOULD be made to the "switch heater" and "holding contact". This was not happening. I ordered a new valve ($90.00) and will put it on this Wednesday. I'm doing a work around til then to get heat in the house. I removed the motor from the valve and open the valve manually and jump the TT til the house heats up. Also, when there is a call for hot water I can manually open the valve and this too will circulate water to the baseboards. So in short, the problem is with the WR valve and NOT the Vision Pro IAQ.

Last edited by StahlMaster; 11-04-2012 at 10:42 AM.
StahlMaster is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2012, 10:40 AM   #5
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: S.E Michigan
Posts: 62
Rewards Points: 75
Default

Honeywell vision pro W/ Hydrotherm AM-100


Quote:
Originally Posted by hvactech126 View Post
do the 2 wires that you jumpered go to the EIM or another component?
They go to the White Rodgers 1361-104 valve.
StahlMaster is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Honeywell vision pro, fan always on? and True Steam problem c5sb HVAC 6 06-19-2012 10:08 PM
Honeywell Vision Pro 8000 TH8320U1008 Thermostat Question chetwynd HVAC 3 02-08-2012 11:36 AM
thermostat Honeywell Vision pro 8000 TH8320U1008 gr8m HVAC 3 05-29-2011 11:39 AM
Goodman & Honeywell Vision Pro Short Cycling tpirovol HVAC 8 12-23-2009 06:55 PM
Need help with Honeywell Vision Pro Thermostat...frozen in NJ ronaldpalka HVAC 15 04-24-2009 04:11 PM




Top of Page | View New Posts