Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-23-2008, 04:08 PM   #31
Union HVAC Tech.
 
Join Date: May 2007
Location: New Jersey
Posts: 607
Share |
Default

Heil Furnace Burner Problem


Call a service tech.

bigMikeB is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2008, 10:45 PM   #32
Newbie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 7
Default

Heil Furnace Burner Problem


I would like to add a comment on high efficiency furnaces. Even though you guys are having problems with a certain brand, there are some very good brands that have exellent track records. It is unfortunate that you purchaced one that has had more than its share of problems.
Do not take lightly advise on a bad heat exchanger though because CO2 leaking into your home can be deadly. I read one comment that eluded to this as being a scam. It was quite disturbing to read this because I have changed out a few of these leaking heat exchangers and it is not an easy job and very time consuming. It is only your safety being considered. If you don't get it fixed or get a new furnace you may just wake up dead! Or at the very least get very sick, head aches, respatory problems etc.
If was me I would bite the bullet a buy a new furnace before I would have one of those problem ones fixed! You put in a new heat exchanger and you still have an old furnace.

Last edited by Mikeee; 07-29-2008 at 12:07 AM.
Mikeee is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2008, 10:09 AM   #33
Newbie
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1
Default

Heil Furnace Burner Problem


I'm having a similar problem with my furnace... When it goes to cut in to ignite - it clicks and clicks - sounds like the ignitor trying to ignite and it will do this for a long period of time and it won't ignite. Sometimes it helps if we flip the breaker off and leave it for a while, sometimes after we turn the breaker back on, it will start right away. It's been doing this for about a month now and doesn't seem to be getting any better or worse... Any ideas?
blueyez is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2008, 04:09 PM   #34
Newbie
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1
Default

Heil Furnace Burner Problem


having a problem with my heil furnace myself. it has just started. when i turn the heat on the spark ignitare with spark and light the gas, the burners will burn for about 2 minutes. when the chamber starts to get hot and the sensor tells the fan blower to come on the burners will shut time at the exact time the fan kicks on. they will not run at the same time. when the chamber cools the fan contuies to run and the burners will not relight. tried turning the fan to run all the time then turn the heat on but it will not light with the fan running. any suggestions.
coach1960 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 10:17 PM   #35
Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2
Default

Heil Furnace Burner Problem


when the above conditions happen. Have a service tech come out and check your unit out. Most of the time when this happen the heat exchanger is has a crack or a hairline fracture. Danger. The unit could possibly be letting carbon monoxide into you living space. Buy a carbon Monoxide detector plug it in and this will prove if the furnace is unsafe to operate.. this will help if you can't get a tech out quickly. Most new furnaces have a lot of safeties to prevent dangerious situations. A bit of advice

Have a qualified technician check it out!!!!
witjr_49 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 07:30 AM   #36
Newbie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 5
Default

Heil Furnace Burner Problem


I started this thread over two years ago. I still have the same problem. (re-read the first post). I beginning to believe that it is just a flaw with the Heil furnace and replacement parts. Service man is on his way to fix mine again. I'm sure he will be back again next year to replace the ingniter again. And so on, and so on...................
timothyr is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 01:14 PM   #37
Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Cedar Rapids, Ia
Posts: 5
Default

Heil Furnace Burner Problem


I have a Heil DC 90 that was installed in 1996 and just the blower would go on. This was on 12/31 mid afternoon. I called for service. To come over it was $102, ended up being my igniter, that was $140. He was in and out in about 25 minutes, He also oiled the blower, it was making noise. I did watch what hi did and if it happens again it can do it my self. He watched through the little ovel window where the igniter is and said everything looks fine, but I didn't see anything. Am I missing something here. He said I was lucky to get almost 13 years out of the igniter, they usually go out after about 8 years. What about the heat exchanger in this, does it need to be replaced? Should I put a c02 detector next to the furnace, I have one in the bathroom next to my bedroom upstairs. Thanks. I found this site after I had called for service
JMATT01 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 09:59 AM   #38
Newbie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 5
Default

Heil Furnace Burner Problem


Turns out it was the flame rollout sensor was tripped. This occurred due to several factors. THe main factor was my fresh-air intake was frosted over not allowing enough air and the furnace tried to light 3 times before it tripped the rollout sensor. One thing I have noticed is that this only happens whenever we have the fan set to run full time, and the failure only happens in the morning when the thermostat tries to bring the house up to the morning temp setting. I think I am going to have the gas company check the pressure here since we are at the end of a cul-de-sac.
timothyr is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2009, 09:35 AM   #39
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Default

Heil Furnace Burner Problem


When I turn the heat on the exhaust fan runs, the igniter glows orange and the gas valve makes a click sound. However the burner doesn't light and the igniter goes dark after 10-20 seconds. This is all I could observe thru the small peek hole. I removed the pilot igniter unit to get a good look at it. It seems to look OK. Should I try to bend the igniter rod closer to the gas stream? Or should I try to bend the heat sensor closer to the igniter rod? The furnace is about 11 years old and this has happened several times in the past, when it was very cold out, not too long after I bought it. So I'm thankful that it has happened now when summer is almost here. I have until fall to get it working and if I could I would like to avoid having a tech man come out. The blower fan works. I checked it out by turning on the air conditioner. Can anybody help me out here? I will attach a picture of my pilot-igniter unit. Donadb
Attached Thumbnails
Heil Furnace Burner Problem-img_0466.jpg  
donaldb is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2009, 10:02 AM   #40
Newbie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 5
Default

Heil Furnace Burner Problem


It looks like you need to clean the flame sensor rod or replace it. You can usually use a little emery cloth to clean the igniter rod. If you don't feel comfortable doing this, call a service technician.

Last edited by timothyr; 05-20-2009 at 10:20 AM.
timothyr is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2009, 12:22 PM   #41
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Default

Heil Furnace Burner Problem


Thanx Timothyr, I did think to clean the flame sensor rod. Actually I scraped it lightly with the edge of a sharp knife. I will sand, with emery cloth, the igniter rod and re assemble it and give it a go. So, you don't recommend bending the rods? Donaldb
donaldb is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2009, 01:02 PM   #42
HVAC / Plumbing
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,801
Default

Heil Furnace Burner Problem


Does the pilot light ?? When you say burner are you talking about pilot ?? If it's the pilot not lighting. I would replace or try to clean pilot orifice Are you getting gas through that pilot tube when the valve clicks ?? Could also be that dumb valve ( also known as smart valve)
kenmac is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2009, 01:26 PM   #43
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Default

Heil Furnace Burner Problem


I cleaned off both rods and put it back together but the main burner did not light. Actually I have never seen a pilot flame either but the view is pretty much blocked. Should you be able to see the pilot burning thru the little oval port hole? I did try to put a wire from a paper clip in the pilot gas tube but I don't know it that helped at all. I can't tell if any gas is getting thru the pilot orfice. Once the cover is on you can't see much of anything. Well I must leave for work. Maybe I'll take the unit back out later and check the orfice to see that it is clear. I didn't think to do that when I had the unit out. I guess it could be the smart valve acting up. Anyway thanx for responding. I'll go back to it tomorrow. Donaldb
donaldb is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2009, 04:31 PM   #44
HVAC / Plumbing
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,801
Default

Heil Furnace Burner Problem


Must have pilot gas b-4 burner gas.. Paper clip probably too large for orifice
kenmac is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2009, 08:16 AM   #45
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Default

Heil Furnace Burner Problem


I took the ignitor-sensor-pilot unit out again to try and clean the orfice out with a fine wire. There doesn't seem to be a hole in the orfice at all, just 3 grooves radiating out from the center of a small (about 1/8") dics. So then used a hand tire pump with a basketball inflater needle blew out the orfice as good as I could. I put it back together and tried it again. It made no difference. The exhaust fan kicks in, the igniter glows orange and there is an audilble "click" but I don't see the pilot lighting. Back to square one . Donaldb

donaldb is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bryant Furnace main burner goes out after 5 seconds Da_Bears HVAC 8 01-03-2012 01:24 AM
New High Efficiency Furnace Problem Buster 567 HVAC 8 12-13-2010 08:36 PM
furnace problem captjack HVAC 8 11-23-2007 11:15 AM
Burner won't fire on Payne 490AAV furnace lwhpops HVAC 2 10-20-2006 03:03 PM
HEIL 5000 Furnace Problem moore70 HVAC 5 03-26-2006 07:59 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.