Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-01-2011, 10:53 PM   #1
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 36
Share |
Default

Gas Line Pressure & Furnace Intake?


Is it ok to test the pressure of a new gas line while it is hooked up to the Furnace? 25Psi is the target pressure for 24hrs.

In the manual for the furnace it shows a picture of how they want the horizontal "intake" is suppose to be. Go vertical "x#" ft then 90*. After the 90* they want a "T' pointing down to drain condensate. From the "T" the show a hose looped to create a trap. Then it directs you to connect it to the drain. Now what i am unsure about is what if either of the traps dry out? that creates the possibility of drawing gases from the drain. This doesn't seem right.

The Furnace is a Comfort-Aire 95% efficient, 75k Btu 2 stage. if some who has this the diagram is on pg24 Fig 15.

Thanks,
Tim
MNice is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2011, 11:23 PM   #2
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 595
Default

Gas Line Pressure & Furnace Intake?


No, remove the gas line from any appliances and regulators and plug/cap them, otherwise you'll over pressurize and ruin the regulators/ gas valves. Follow the directions on how the manufacturer wants the intake and exhaust to be "to a tee"; there's a reason why they specify how they want the appliances that they designed to be installed. If the trap does happen to dry out, be assured that the furnace creates quite a bit of condensation that will fill the trap quickly.
hvac benny is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 08:04 AM   #3
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 36
Default

Gas Line Pressure & Furnace Intake?


Quote:
Originally Posted by hvac benny View Post
No, remove the gas line from any appliances and regulators and plug/cap them, otherwise you'll over pressurize and ruin the regulators/ gas valves. Follow the directions on how the manufacturer wants the intake and exhaust to be "to a tee"; there's a reason why they specify how they want the appliances that they designed to be installed. If the trap does happen to dry out, be assured that the furnace creates quite a bit of condensation that will fill the trap quickly.
Thanks! glad i asked. I surely dont want to wreck nothing. Well the cause for concern is that the "T" is on the Intake where it would be drawing fresh cold air from outside. I agree about following the instruction manual it was just a red flag i thought I'd share and see what thoughts I could get on it. One of the Guys at The Orange Box store even asked why i had to do it when i was looking for the parts.
MNice is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 09:56 AM   #4
AKA HVACTECHFW
 
Join Date: Nov 2010
Location: NE Indiana
Posts: 2,313
Blog Entries: 1
Default

Gas Line Pressure & Furnace Intake?


I have never seen a tee like that for a condensate trap on the "intake" as you said. On the exhaust, sure, but not the intake. As far as the Orange box store, that is just funny.... on average they dont know anything about HVAC other than the junk they sell.
__________________
IT IS WHAT IT IS
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
hvactech126 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 10:32 AM   #5
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 595
Default

Gas Line Pressure & Furnace Intake?


D'oh! I just realized that, while I read intake, I was thinking exhaust. But at any rate, I stand by what I wrote: install the intake and exhaust as per manufacturers instructions. Every brand seems to have their own little quirks that can be easily discovered by reading the installation instructions. I know a lot of techs don't think they need to read them, but I am always surprised at the things that I find in them that other install/service techs have no idea about. Be sure to read them a few times just so you know you understand them correctly. Also, for you techs out there, it's always a good idea to go to the seminars/classes put on by manufacturers so that you keep up to date on new products, as well as on new info about older products.
hvac benny is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to hvac benny For This Useful Post:
MNice (10-02-2011)
Old 10-02-2011, 07:43 PM   #6
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 36
Default

Gas Line Pressure & Furnace Intake?


Quote:
Originally Posted by hvac benny View Post
D'oh! I just realized that, while I read intake, I was thinking exhaust. But at any rate, I stand by what I wrote: install the intake and exhaust as per manufacturers instructions. Every brand seems to have their own little quirks that can be easily discovered by reading the installation instructions. I know a lot of techs don't think they need to read them, but I am always surprised at the things that I find in them that other install/service techs have no idea about. Be sure to read them a few times just so you know you understand them correctly. Also, for you techs out there, it's always a good idea to go to the seminars/classes put on by manufacturers so that you keep up to date on new products, as well as on new info about older products.
I posted picks of the the manual here Schedule 40 fitting help. if ya wanna see what i'm talking about
MNice is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Boiler pressure troubles jduffett HVAC 2 12-12-2010 07:15 AM
Carrier Infinity 69 Trouble Code 42 bodya1 HVAC 4 12-05-2010 06:43 PM
Furnace Air Intake Noise monkeywoods HVAC 1 02-23-2010 04:26 PM
furnace pressure switch Mike T. HVAC 3 10-10-2009 01:26 PM
Problems with new furnace..Overheating, having to reset. Furnace too big? Tommy2 HVAC 41 12-01-2008 01:55 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.