Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-24-2012, 11:31 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 1
Share |
Default

Gas furnance wont start..


Hi, hopefully someone can help me out here.

I recently changed out the thermo stat on my gas furnace now the heater will not turn on, it does not make any noise or even try to turn on the heater. The fans will turn on if I manually switch them on.

The furnace Brand is Goodman Model # GPD050-3
the status light on the furnace main board is solid red not sure if it should be on or off.

The thermo stat brand is Honeywell not 100% sure on model number looks to be 1213 it is a digital read out old one was analog.
is connected with 4 wires same as old thermo stat.

Thanks in advance for your help.

my3zman is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 12:25 PM   #2
Still Learning
 
Join Date: Oct 2009
Location: Los Angeles
Posts: 338
Default

Gas furnance wont start..


On the door of the furnace there will be a label that has the led codes telling you what they mean. The first thing I would check is that you put good batteries in the new stat. Second thing to check is the wiring. It's pretty self explanitory. The white wire is for the heating circut, the red wire is the 24v power, provided that its wired properly inside the furnace. If all your wires are hooked up right and it still doesn't come on, take the white wire and the red wire and touch them together. If the furnace comes on you got a bad thermostat.

thehvacguy is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 02:31 PM   #3
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,786
Default

Gas furnance wont start..


Model number of stat would tell us if its compatible with your unit. Along with knowing what wires you connected where.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 05:38 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: pa
Posts: 4,293
Default

Gas furnance wont start..


did you shut off the power to furnace BEFORE you changed stat...ben sr
ben's plumbing is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ben's plumbing For This Useful Post:
carmon (10-24-2012)
Old 10-24-2012, 08:53 PM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Lansing,MI
Posts: 169
Default

Gas furnance wont start..


Make sure there is a jumper from RH to RC on t stat
HVACTECH96 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to HVACTECH96 For This Useful Post:
ben's plumbing (10-24-2012)
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
About to start new wood floor and the first row will be 1/4" out of square. liquidvw Flooring 15 11-26-2010 08:34 AM
Oil Furnace Won't start ScottEW HVAC 0 10-05-2010 08:26 AM
new pergo - where to start laying first course snowninja Flooring 4 09-25-2010 04:47 PM
compressor wants to start but won't wetbar HVAC 13 06-17-2010 06:15 PM
Homelite weedeater won't start. Out of ideas. Jasnall Landscaping & Lawn Care 7 06-03-2010 01:12 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.