Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-08-2009, 10:32 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Furnance won't work...question about Lennox G43UF


I tried to turn the furance on this year and it wouldn't work. Realized the combustion air inducer wasn't working. Investigated and a bird was stuck inside. After removing the bird, here's what happens.

combustion air inducer energizes, then the burners turn orange (I guess they are lighting), then after about 30 seconds they turn off. This happens about 5 times and then the LED# 1 and LED #2 both alternate flash meaning Watchguard - burners failed to ignite or lost flame.

So after removing the bird, I must have screwed something up. I've read some things about:

cleaning the sensor - how do I do that?
control board issues - but seems like that wasn't the root cause, that the bird stuck was the issue.

Any ideas?

mandirenee is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 10:45 PM   #2
Member
 
HvacWiz's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Northwest Ohio
Posts: 286
Rewards Points: 250
Default

Furnance won't work...question about Lennox G43UF


flame sensor is a metal rod in front of your far right or far left burner, remove it and clean with fine sandpaper or some perfer to use steel wool. do you see the burners lite or just the ignitor glowing. did you turn the gas off accidentally on the gas valve?


Last edited by HvacWiz; 10-08-2009 at 10:48 PM.
HvacWiz is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 11:02 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Furnance won't work...question about Lennox G43UF


We turned the gas off, but then turned it back on. How can I tell the difference in the burners lighting and the ignitor burning organge?
mandirenee is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2009, 08:10 PM   #4
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,815
Rewards Points: 2,768
Default

Furnance won't work...question about Lennox G43UF


The burners shoot a blue flame into the heat exchanger ad there should be 2 or more of them. Did you bump/damage the wiring to the gas valve. Sounds like it is not getting energized.
yuri is online now   Reply With Quote
Old 10-09-2009, 09:21 PM   #5
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: West Michigan
Posts: 440
Rewards Points: 250
Default

Furnance won't work...question about Lennox G43UF


May also have another critter in the vent pipe which is causing a pressure switch fault.
SKIP4661 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For all you Lennox owners ibwahooka HVAC 9 11-23-2008 05:06 AM
Duct Work Question xlr8tn HVAC 1 01-19-2008 10:02 AM
Question regarding soil makeup (will my soil amendment idea work?) joeyboy Landscaping & Lawn Care 5 06-30-2007 11:24 PM
DIYers and Professionals Can Work Together. WilbUild Building & Construction 5 04-08-2007 02:43 PM
Site work question Jonny Homefixer Building & Construction 6 11-02-2006 09:43 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.