Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-10-2008, 08:52 PM   #1
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Des Moines, IA
Posts: 1,137
Rewards Points: 572
Default

Furnace won't kick on


I have a Trane furnance that won't kick on. The fan turns on and the pilot is lit, but the temp reads 4 degrees under what it is set at. Any ideas on the problems or solutions?

cibula11 is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2008, 10:34 PM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Des Moines, IA
Posts: 1,137
Rewards Points: 572
Default

Furnace won't kick on


Could the problem be a result of a bad thermostat? I have been thinking of replacing it and I thought it that were possibly the case, I would save myself a service call.

cibula11 is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2008, 06:37 PM   #3
Handyman
 
Join Date: Oct 2006
Location: Oakville, Ont, Canada
Posts: 796
Rewards Points: 500
Default

Furnace won't kick on


Last year I had a customer with a similar problem. The house seemed cooler than what the thermostat registered. They called the furnace folks and the guy who came mentioned something about draining water out of some duct in the furnace. Maybe the HVAC guys have come across this. Apparently because of reno's going on in the basement (even though the room and return air was taped off) the dust affected this unit. Wish I could tell you more, or at least wish I had paid better attention.
canadaclub is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 10:55 AM   #4
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 109
Rewards Points: 75
Default

Furnace won't kick on


Does the furnace light off at all? Or is it just a case of the thermostat not reaching the temperature you have it set for?...I assume the latter or else you whave not had heat at all in awhile. If it is the thermostat, is it a digital or statndard mercury bulb style?....You can calibrate the temperature sensor on a mercury bulb by adjusting the small screw on the back of the cover.....these are not real reliable, but you should be able to get it close enough.
If it isnt the themostat, then check and see if the furnace has any error codes on the board ( assuming you have a board in your furnace).
statman is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heil Furnace Burner Problem timothyr HVAC 79 02-12-2014 08:01 PM
Goodman Furnace does not kick in wctoro HVAC 2 02-20-2008 02:47 PM
Armstrong furnace won't kick on Kristamarie HVAC 5 12-06-2006 04:36 PM
Furnace stops working once a day - help Da_Bears HVAC 2 01-26-2006 02:19 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.