Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-02-2010, 08:57 AM   #1
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kansas
Posts: 55
Rewards Points: 75
Default

Furnace Problems


I have a lennox G40 Merit series that I noticed yesterday that it is experiencing a no light condition. I heard the fan come on and then the burners came on but it would shut down without lighting. It did this a couple of times and the two led lights inside where flashing quickly. I have changed out the board a few years ago, and I can't remember if this problem was the problem back then. But any suggestions would be greatly appreciated.

swoop is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2010, 09:31 AM   #2
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,621
Rewards Points: 2,380
Default

Furnace Problems


Sequence of operation:
1) Inducer fan comes on over the burners
2)Igniter glows red hot by right burner
3)Burners light and main fan comes on

Is the igniter glowing? burners lighting and then going out? If so clean the flame sensor with fine emory paper or steel wool. Sits in front of one of the burners and should look like this:
Attached Images
 

yuri is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2010, 10:01 AM   #3
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kansas
Posts: 55
Rewards Points: 75
Default

Furnace Problems


Quote:
Originally Posted by yuri View Post
Sequence of operation:
1) Inducer fan comes on over the burners
2)Igniter glows red hot by right burner
3)Burners light and main fan comes on

Is the igniter glowing? burners lighting and then going out? If so clean the flame sensor with fine emory paper or steel wool. Sits in front of one of the burners and should look like this:
I do believe it is. Unfortunately I'm at work, so I hope it doesn't go south while I'm gone. But I will clean the flame sensor tommorrow.
swoop is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carrier furnace problems BigK75 HVAC 1 07-30-2009 05:16 PM
Problems With Gas Valve-Old Iron Core Furnace HAVCN HVAC 6 03-02-2009 04:52 PM
Problems with new furnace..Overheating, having to reset. Furnace too big? Tommy2 HVAC 41 12-01-2008 01:55 PM
First Furnace Install - Need Some Help Getting Started hartkem HVAC 17 10-11-2008 11:55 AM
Carrier 58MXA furnace problems bush HVAC 5 12-12-2007 08:42 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.