Furnace Problems - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-17-2012, 04:01 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

furnace problems


hi
ihope iam doing this right as i am a newbe
i have a carrier 58gs-125 gas furnace
a couple of days ago i noticed an electrical smell. i also have a tron max 5 hooked to the furnace that was staying hot (it was making noise when the blower was not running) i turned it off it .that did not solve the problem.
i then noticed the furnace would start and light but the blower would not run i switched the blower from auto to on and it worked!! thinking the problem was with the honeywell 8000 pro thermostat i went into it using programers settings reset all settings put it back to factory default setting making sure it was set for gas and all was well so i thought. today the problem repeated itself this time i notice a noise comming from the blower area so i checked to see if the blower would turn freely and it does i also installed a new capacitor
any suggestions would be appreciated thank you

Advertisement

MIKE CL is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2012, 06:43 PM   #2
HVAC Tech/ Browns Fan
 
Join Date: Dec 2009
Location: Dayton, ohio
Posts: 541
Rewards Points: 500
Default

furnace problems


You may need pull the control board and look on backside for burn marks. It sound if run cap is good and motor feels cool then board is going to be the problem.

Advertisement

Tator1076 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2012, 07:58 PM   #3
Part of the Clover Leaf
 
Join Date: May 2011
Location: NW Burbs of Detroit Mi.
Posts: 1,107
Rewards Points: 500
Default

furnace problems


Or the low speed winding is gone.
hvac5646 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2012, 09:44 PM   #4
retired elect/hvac/plumb
 
plummen's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: south east of omaha/The island of misfit contractors
Posts: 2,916
Rewards Points: 2,010
Default

furnace problems


Yeah if it wont come on low spped but high runs id guess motor also.
Maybe try swapping the medium speed /low speed wires on the board and see if it runs.
__________________
"facts" have no relevance to this discusion
Posting from a concrete bunker under a non descript barn
plummen is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 09:31 AM   #5
Newbie
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

furnace problems


no burn marks on board but here is the screwy part the problem is intermitent.some times it woks correctly today turned it on auto and it started right up properly thank you
MIKE CL is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Natural Gas Cost For Furnace 1 Hour Run Time hammerlane HVAC 15 11-11-2013 11:34 AM
York furnace problems WHM08 HVAC 6 04-10-2011 08:41 PM
Concord 90 Plus Gas Furnace Problems turby HVAC 4 11-08-2010 08:38 PM
Furnace and air vent problems dsd HVAC 3 06-15-2010 08:28 AM
Problems with new furnace..Overheating, having to reset. Furnace too big? Tommy2 HVAC 41 12-01-2008 02:55 PM




Top of Page | View New Posts