Furnace Lennox Whisper Heat One Burner Not Lighting - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum
Advertisement


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-21-2013, 07:35 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 3
Rewards Points: 10
Unhappy

Furnace Lennox Whisper Heat One Burner Not Lighting


I have a 17 year old Lennox whisper heat Furnace with a delayed ignition. There are three burners. When cold started, the pilot light will ignite, then the middle and left burner will ignite. The flame sensor and pilot is on the middle burner. The right burner will take an extra few seconds to light, usually resulting in a build-up of gas and a soft to loud whoosh bang. This only happens on a cold start. If turned off and back on ignition is fine. The gas pressure does not seem to change this. All the the burners have been removed and cleaned. The left and right burners have been swapped and same result. The only issue I can find is a weld for the wing on the middle burner possibly not letting the wing carry a flame to the right burner. Could this be the issue. Doesn't make sense because this is a factory weld is as old as the furnace. Can't believe no one has noticed this during a service call. Please help. Whoosh bang gets very loud sometimes and don't want to have an explosion.

Advertisement

jd082981 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2013, 09:54 PM   #2
Member
 
Join Date: May 2010
Location: winnipeg manitoba canada
Posts: 779
Rewards Points: 500
Default

Furnace Lennox Whisper Heat One Burner Not Lighting


its tricky...... have to line burners perfectly..... it can be a pain sometimes

Advertisement

carmon is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2013, 02:36 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Furnace Lennox Whisper Heat One Burner Not Lighting


ok, thank you very much. will try to line them up better. will post an update soon. fingers crossed
jd082981 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2013, 05:41 AM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: below the moon
Posts: 5,490
Rewards Points: 44
Default

Furnace Lennox Whisper Heat One Burner Not Lighting


did you clean the orifice ???? ben sr
ben's plumbing is online now   Reply With Quote
Old 10-22-2013, 02:05 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Furnace Lennox Whisper Heat One Burner Not Lighting


i vacuumed the orifice but did not brush it out. thank you for the suggestion. i will do that when i try to line them up. i have to disconnect the housing for the gas valve an gas line so i want to make sure it is not hot. heat has been on all night with the colder weather here in Chicago. still confused why just the right one doesn't light after i swapped the right and left burner. the left one is way more out of line then the right and it ignites fine. both replies make complete sense for a good fix. will update later today. thanks again!
jd082981 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bang , burners , delayed ignition , furnace , lennox


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bryant Furnace main burner goes out after 5 seconds Da_Bears HVAC 8 01-03-2012 01:24 AM
Lennox Whisper Heat Furnace - G20 Series Filter Options JES1 HVAC 2 04-05-2011 11:54 AM
lennox cbx32 heat strip problems. mkietz HVAC 6 04-02-2011 04:27 PM
uneven heat: testing ceiling radiant heat /finding cables/fix cables martinradiant Electrical 1 10-03-2010 08:22 PM
lennox g20 whisper heat cooling mood cargom HVAC 0 09-25-2010 09:41 PM




Top of Page | View New Posts