Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-14-2012, 02:34 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

furnace codes


what does the 2 flash code external lockout mean on a american standard freedom 90 vs two stage furnace lite for a while the burner stopped and blows cold air for long time

oldtown is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 02:57 PM   #2
Willing to listen
 
Join Date: Apr 2011
Location: West of St. Louis MO in the country
Posts: 147
Rewards Points: 75
Default

furnace codes


Theres an external limit switch open, or the board has gone past the maximum number of retry/recycle attemps to establish flame or not lose flame after a certain time.

After an hour in external lockout the control should automatically attempt trial for ignition again. Cycling power restarts all of these counters and timers but of course does not resolve the root problem and can cause even more issues.

You may want to just get a tech involved now, be safe with gas and don't waste a lot of time changing parts needlessly.....

Sorry, also meant to add it certainly would be worthwhile to inspect and clean the flame sense probe if this unit has been in for awhile, some fine steel wool or a scotchbrite pad will do.


Last edited by Done That; 11-14-2012 at 03:05 PM. Reason: clarifiaction
Done That is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 09:09 PM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: pa
Posts: 4,511
Rewards Points: 2,336
Default

furnace codes


Quote:
Originally Posted by oldtown View Post
what does the 2 flash code external lockout mean on a american standard freedom 90 vs two stage furnace lite for a while the burner stopped and blows cold air for long time
you should have a chart of codes on inside of upper or lower door panels...ben sr
ben's plumbing is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 03:53 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

furnace codes


cleaned flame sensor ran fine for a while then stopped again could it be a bad flame sensor?
oldtown is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 05:05 PM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Rewards Points: 1,000
Default

furnace codes


Quote:
Originally Posted by oldtown View Post
cleaned flame sensor ran fine for a while then stopped again could it be a bad flame sensor?
Not likely. A flame sensor is just a steel rod. About the only thing that can go wrong with one is the insulation cracks.
Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 05:09 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

furnace codes


i kinda thought so wishfull thinking hope its not contol board

oldtown is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Propane Furnace - Diminishing Gas Supply After Ignition edro HVAC 9 01-13-2012 05:24 PM
Payne PG9YAB high efficiency 95% furnace water draining problem jchen64 HVAC 9 12-06-2010 07:42 PM
Carrier Infinity 69 Trouble Code 42 bodya1 HVAC 4 12-05-2010 07:43 PM
Carrier Weathermaker SXi Codes 41 and 44 Knight78 HVAC 5 11-12-2010 07:18 AM
Problem with Trane gas furnace quovadis HVAC 17 12-22-2008 02:12 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.