Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-22-2011, 05:14 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2011
Location: N.E.Ohio
Posts: 3
Share |
Default

furnace burner problem ?


I have a Magic Chef forced air furnace with a burner problem.
The problem is the pilot light comes on, but the burner wonít light.

This may seem strange, but 2 months ago it did it for the first time and I went to check it and the pilot was burning so all I did was blow on the pilot light and the burners came on.
I havenít had another problem with it until I turned the thermostat down a few days ago, now I turned it back up and it keeps doing it now.

Yesterday when it happened I noticed that the ignition control was humming pretty load, but it still lit when I blew on it. When it lit the humming stopped.
Wondering if the ignition control module is going bad ?

Itís a Robertshaw SP715A ignition control


Any help with this is greatly appreciated.
Thanks in advance
Pete

diypete is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2011, 06:06 AM   #2
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

furnace burner problem ?


Sounds like you have a little dirt or rust diverting the flow of gas so it's not hitting the pilot. Take the burners out and clean them up.

Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2011, 06:27 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Mar 2011
Location: N.E.Ohio
Posts: 3
Default

furnace burner problem ?


Thanks for the fast response.
I don't think it's gas problem as the pilot is lighting and burning normal.
It's like the little sensor thing behind the pilot flame isn't opening up the gas valve to the burners. Don't know what it's called.
diypete is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heil Furnace Burner Problem timothyr HVAC 79 02-12-2014 07:01 PM
Help troubleshooting furnace problem robert_ HVAC 21 02-15-2012 08:04 AM
Original problem to beckett burner question.. jmhai HVAC 17 01-14-2010 04:25 PM
Problem with Lennox Pulse Furnace Wiring to Thermostat scalvin Electrical 4 12-30-2009 07:48 PM
Burner won't fire on Payne 490AAV furnace lwhpops HVAC 2 10-20-2006 03:03 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.