Flame Sensor Problem - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-26-2009, 07:10 PM   #1
Floor Sweeper
 
Join Date: Nov 2007
Location: Central MN
Posts: 360
Rewards Points: 252
Default

flame sensor problem


Hello,


I had a new gas fired Burnham series 2 boiler with indirect DHW installed a couple of years ago. The installer did a wonderful job and the boiler works just fine. However, the first winter(about january), we began having problems with the flame sensor not picking up the flame from the pilot burner. When this happens, the ignition module flashes an error code that says that it isn't seeing the flame. About the only thing he suggested is replacing the ignition module. We called him back twice since then, but he has hasn't heard this problem before. Cleaning the flame rod with steel wool seems to fix the problem. I have to do this way too often. I replaced the pilot burner/ flame sensor assembly last year, and that worked for a while, but I am back to the same thing. If you need any specific info I'd be happy to supply that. Otherwise, I was just wondering if anyone has heard of this before, and could maybe suggest a solution. I have no problem calling the installer back, but I would like to be more educated on what could be the problem so I can fill him in.

Thanks a bunch.

Advertisement

junkcollector is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 09:19 AM   #2
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

flame sensor problem


I have a burnham series 2 that's about 5 years old and I'm having the same problem. Had a service person out yesterday...he used a file on the flame rod. Said if that didn't work would need to replace pilot/igniter/sensor assembly. It was fine for the rest of the day but this morning it's back to the same...pilot comes on but main burners don't fire up.

Did you come up with a solution?

Advertisement

sbcoop is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ruud furnace issue on upgrade board and flame sensor rubberman HVAC 23 11-05-2014 01:36 PM
Gas Fireplace Pilot Flame MicRos HVAC 2 11-01-2009 07:15 AM
Ruud Achiever 90 Plus - no Flame Snesor mmn7957 HVAC 2 10-14-2009 09:49 PM
Miller G5RA furnace flame sensor problem mpit52 HVAC 3 01-16-2009 11:30 AM
Flame blowin' in the wind... testeng HVAC 4 10-28-2007 04:11 PM




Top of Page | View New Posts