Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-06-2012, 08:33 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 3
Share |
Default

ECM Module Question.


My FHP geothermal system took a dump on me the other day, but thankfully with a little help from a friend in the business I tracked down the problem to simply being the ECM module that sits off of the backside of the blower motor housing. My system works fine, just that the blower motor isn't working. The motor spins freely by hand and doesn't get hot when it's called to be on, so I am assuming the motor itself is good. When I took off the module there was some condensation inside of it, which is apparently a no no. So now I am looking for a new ECM, mine is marked "GE ECM MTRS ECM 2.3 by regal-beloit DG02 3/4hp 120/240V built 02/17/06". My local HVAC guys are pretty much clueless. I am not sure whether a ECM module with the same specs but potentially different make will work, might there be specific programming for my unit or do they all within the 2.3 series work the same way?
Any help would be appreciated.

RobHughes is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 08:54 AM   #2
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

ECM Module Question.


Google zebra EC M repair kit. If you replace the whole module it will be specific for your application.

Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 09:22 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 3
Default

ECM Module Question.


I think I will give one of these a shot...cant hurt and real cheap. Think with the moisture it would trip that component?
RobHughes is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 03:51 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

ECM Module Question.


In simple terms it's like a circuit protector for when those capacitors charge. They get a little too hot from a dirty filter,undersized duct or power surges and the wire pops out the side leaving you with an open circuit. You should be able to see the bad connection and a charred spot on the component if that's whats wrong. If it doesn't look damaged then it's new module time,which as you know is a real bite in the wallet.
Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 04:05 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 3
Default

ECM Module Question.


I will take a pic and post it, don't see any charring but it does look like the wires are raised or near the surface of that diode (the one the zebra kit replaces). Crossing fingers that this is what will fix it.

Does anyone have a decent online source to get a new ECM if needed?
RobHughes is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 04:48 PM   #6
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,538
Default

ECM Module Question.


A VS ECM is specific to the brand and model of the unit it is in. So unless you have the programming kit, your stuck with OEM only.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 09-07-2012, 05:25 AM   #7
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 449
Default

ECM Module Question.


Read this older thread and maybe the answer:

variable speed trane blower motor
diyorpay is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2012, 12:00 PM   #8
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Florida
Posts: 70
Default

ECM Module Question.


Buy and install a VZPRO too, these motors and X13s are prone to failure, many can be reprogrammed if software is available. We reprogram the AmStd and trane's all day long

__________________
Filtration / HVAC & Indoor Air Quality Solutions
AirstarFilters is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3 Phase meter socket question a320200 Electrical 4 12-11-2009 12:45 AM
An unasked question is the only dumb question jackie treehorn Kitchen & Bath Remodeling 1 09-20-2009 08:24 PM
A question about water preassure. reasonforseason Plumbing 5 04-14-2009 04:36 PM
whirlpool icemaker wiring question dannyb Appliances 3 03-28-2009 08:45 PM
Basement Renovation Question KUIPORNG Remodeling 234 08-26-2008 08:19 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.