Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-28-2010, 09:03 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 9
Share |
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


We recently moved into a new house and I started installing some Control4 Home Automation products in the house including replacing 2 thermostats, allowing me to program and view them remotely etc.

http://www.control4.com/residential/...ss-thermostat/

I think the issue I'm having is more universal than something Control4 related. Originally I was having a power stealing issue and the 3v Photocell Batties these use would last about 3 days. I setup the thermostats to use a common wire for the power which helped but now the batteries are only lasting about 2 weeks before dying.

If I pull the battery out completely the unit turns on with the power at the cradle until it calls for heat and shuts the power off to the thermostat and keeps it on since nothing is telling it to shut off. I'm still testing power at the common wire but the thermostat doesn't turn back on until I put the battery back in and turn the heat off. This explains why the batteries are lasting longer since they're only being used when the heat is on.

At this point I'm in a bit over my head and am looking for some assistance. I've already had a HVAC guy here who wasn't any help... I was more or less wondering if I messed something up in the wiring. The Control4 guy says to call an HVAC guy... so I'm at a loss.

I've also put a larger transformer in thinking it could be lacking power. I had a 40va unit and replaced it with a 100va but it didn't make any difference.

Thanks.


Last edited by fluidimagery; 11-28-2010 at 09:06 PM.
fluidimagery is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2010, 04:36 AM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,557
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


Are you sure your getting 24 volts to the thermostat.
Where did you measure the voltage at. What terminals.

beenthere is online now   Reply With Quote
Old 11-29-2010, 06:48 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 9
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


I'm measuring 27.2v between the RH and White and Also 27.2v between RH and C.

I took a look at the wiring in the basement that was done by the Control4 person and he wired the C to the existing Whites at the boiler. Is that correct? I'm thinking there is a wiring issue.
fluidimagery is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2010, 04:04 PM   #4
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,557
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


Where do the existing whites at the boiler go to. What are they connected to?

Post a pic of it.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 11-30-2010, 07:51 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 9
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


It's kind of a mess down there with the labeling etc since I have it pulled apart. It'll be hard to take a picture and have you see what's going on...

I'll try to paint the picture...



Transformer - Red ties into a common group of blacks. One for the 1st floor zone valve and one for the 2nd floor zone valve. Then a second black wire from the Zone Valves runs into the red going to the two stats.

The white (common) from the transformer is tied into the other whites as well as the 2 greens from each thermostat that I'm using for the common.

What is happening is when the thermostat calls for heat the valve is kicking on and cutting the 24v. I'm getting 26.2v between the common and the thermostat red when the valve is off, and getting nothing when the valve turns on. This totally explains why I'm seeing the issue at the stat since power is cut completely off until that zone valve is told to turn off.

2 questions... How does the thermostat tell the valve to turn off? and How do I get a constant 24v at the stat even with the valve on?


The system is a Gas Hot Water Baseboard and I have forced air AC two completely seperate systems with 2 seperate sets of wires at each stat.
fluidimagery is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 05:12 AM   #6
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,557
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


The zone valves are not wired correctly.

power should go straight to the stat, then from the stat to the zone valve, and from the zone vale to the transformer common.

The way it is currently wired. The zone valve's common is feeding the thermostat. With the voltage that bleeds through it. But when the thermostat closes that the valve has full voltage. And closes, its using all the wattage to close the motor.

Without knowing what brand or model zone valve you have. Don't know if your are power open spring close, or power open power close.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 11:01 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 9
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


Power from where should be going directly to the stat? isn't the 24v transfromer supplying the power to all the above equipment?

The way you're saying to wire, wouldn't I need two wires run to the stat? I'm confused, sorry. I'll get you the model numbers of the Zone Valves when I get home.

Thanks
fluidimagery is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 04:14 PM   #8
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,557
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


24 volts should be going directly to the thermostat.

So a wire from the transformers 24 hot.R terminal to the R/RC/RH, and a wire from the transformers common

Currently you have it wired up that its getting its power after the load of the valve.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 08:30 PM   #9
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 9
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


lol, I'm more confused now than ever.

The Zone Valves are Made by Caleffi model Z111000
http://www.caleffi.us/en_US/Technica...1115/01115.pdf


There is a wiring diagram but I'm not picking up how to wire it that way.

I tried taking some pictures so you can hopefully see a way I can fix this.


The top set of Black wires has the Red coming from the 24v Transformer in the picture at the bottom and you can see the White wire going to the group of whites with the 2 green I'm using as the common at the Stats. The Red wire attached to the Black on the left are going up to the Stats.






fluidimagery is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 02:26 AM   #10
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,557
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


The red wire from the transformer. Should be connected to the thermostats R/RC/RH terminal(what ever its designation on your thermostats).
The W terminal from the thermostat should go to a black wire of the zone valve. And then the other black wire from the zone valve connects to the white wire from the transformer.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2010, 07:27 PM   #11
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 9
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


Just wanted to say Thank You! You're the Man. It all seems to be working so far with the new wiring.
fluidimagery is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2010, 04:36 AM   #12
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,557
Default

Control4 Thermostats Power Problem ??


Your welcome.

beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No power to all outlets on circuit. noloawarfare Electrical 4 05-01-2010 04:41 PM
Add more power to the house? (kinda long) tmtrebor Electrical 5 04-30-2010 03:19 PM
house power supply upgrade in Australia pcd1965 Electrical 3 08-22-2009 08:17 PM
Wring for Lincoln Power Mig Welder vstoyko Electrical 17 01-15-2009 06:15 PM
hooking up dryer....bronx ny code SURFBUG Appliances 6 10-14-2008 09:41 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.