Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-20-2009, 01:22 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 26
Rewards Points: 25
Question

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


I think my furnance is going out again. I am seeing 3 flashes on my Comfortmaker RPJ furnance. The sticker says that this means Pressure Switch Contacts Open.

I turned off power to the furnance and turned it back on. After about 20 seconds it started flashing 3 times again.

By the time I found this website again, I heard the furnance fire up. I went down stairs and checked. Sure enough the flames were present.

I heard my furnance turn off after 10 minutes or so. I went and checked and it is flashing 3 times again.

So it seems to me this pressure switch is getting old and becoming sticky. I don't know what the pressure switch looks like or if it is viable for a layman to change. Is it purely electrical or is it controlling the gas? Can somebody help me identify it so I know what I am dealing with?

I'm thinking that since I caught this early enough (i.e. we still have heat just at a reduced level), I will order that part and change it out.

Thank you for any help in advance

olgranddad is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:10 PM   #2
Member
 
hvaclover's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Suburbs of Detroit Mi
Posts: 3,704
Rewards Points: 2,000
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


Seems like you are getting on again off again problems.

Answer me this: do you have a chimney liner?

__________________
Just slow, not stupid.
hvaclover is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 03:23 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 26
Rewards Points: 25
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


"do you have a chimney liner? "

How do I tell this? I do have a gas fireplace, but it is far from the furnance.
olgranddad is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 04:07 PM   #4
Member
 
hvaclover's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Suburbs of Detroit Mi
Posts: 3,704
Rewards Points: 2,000
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


Ok first i need to know if you have a 80% or 90% efficient furnace.

80% vents into the same chimney as the old one but has a liner in it to stop chimney condensation and the furnace and the water heater are vented into a wye connection which in turn connect into the flexible chimney line

A 90% has plastic PVC pipes that vent out the side wall.

Press switches trip for diff reasons on theses furnaces.

Gimme a model number if you can...it will help.





[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/John/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-12.jpg[/IMG]
__________________
Just slow, not stupid.

Last edited by hvaclover; 02-20-2009 at 04:18 PM.
hvaclover is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 07:03 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 26
Rewards Points: 25
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


I don't see any PVC. I do see a why connection for the exhaust of the furnace and the water heater. I track it up through the floor, but then have no idea here it goes. It looks like it is going away from the fireplace. So 80%?

I don't see any energy efficiency rating on the furnace. It could be worn of as the furnace is from 1994.

What I can see is...

Comfortmaker RPJ II
Part Number 7402-491 - This may be a controller part number
Model Number GUI100A012BIN
VAC 115/120
PH 1
Hz 60
Input Amps 12

There aren't any other identifiers.
olgranddad is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 08:02 PM   #6
Member
 
hvaclover's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Suburbs of Detroit Mi
Posts: 3,704
Rewards Points: 2,000
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


Replace the press switch.
__________________
Just slow, not stupid.
hvaclover is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 08:07 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 26
Rewards Points: 25
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


That is what I thought I needed to do. What I don't know is which switch is the pressure switch. Can you describe what it should look like? Is it purely electrical or is it the solenoid switch that controls the gas flow?

Thank you for your help
olgranddad is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 08:38 PM   #8
Member
 
hvaclover's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Suburbs of Detroit Mi
Posts: 3,704
Rewards Points: 2,000
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


Rubber tube comes off the inducer motor. It connects to the press switch.

Switch is round and has two or more wires coming off it.
__________________
Just slow, not stupid.
hvaclover is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2009, 11:04 AM   #9
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 26
Rewards Points: 25
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


Ok I just had my first chance to look at the pressure switch. When I pulled the rubber hose off, I noticed that there was a hard spot in the tube. It looks like water corrosion buildup. It was blocking the tube. I cleaned it out. I also cleaned up the output on the condessor where the tube attaches.

I put it together and turned the furnace back on. It fired right up. I am watching it right now to see if that fixed the problem.

If this was the true issue Ill be thankful for heat. However, the next question is...should I have been checking that tube for buildup as normal maintenance? Or is this an early sign that something else is going wrong because I did get corrosion in the tube?

Once again thanks for the help with the heat
olgranddad is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2009, 04:07 PM   #10
Member
 
hvaclover's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Suburbs of Detroit Mi
Posts: 3,704
Rewards Points: 2,000
Default

Comfortmaker RPJ - 3 Flashes - Pressure Switch Contacts Open


The build is from not having a chimney liner,

__________________
Just slow, not stupid.
hvaclover is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lennox Furnace G27M Series Unreliable operation: pressure switch or else? sheppard1977 HVAC 7 01-14-2013 06:42 PM
Pressure switch stuck open? 2 areas im looking @ 1001miles HVAC 42 12-03-2012 04:51 AM
New Pressure Switch -- low water pressure chach Plumbing 4 01-18-2009 10:50 PM
Comfortmaker C9MPD100J14C Only goes on when I unplug and Replug pressure switch wire? kevin211mvd HVAC 7 11-15-2008 11:58 PM
Comfortmaker RPJII - 4 flashes - open high limit switch nisad HVAC 7 12-08-2006 12:33 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.